A tótkomlósiak is szeretik az angol íjász játékát

admin
308
találat

Makk Hetes. Sem a kártyaasztaloknál ülők, sem az utcai járókelők nem értik félre. A kártyaasztaloknál például makk hetes nélkül nem lehet makk ultit játszani, illetve aki makk ultit játszik,

arról a többiek tudják, hogy nála van a makk hetes. Az utcai makk hetesről nem azt kell tudni hogy kinél van, hanem azt, hogy hol van. Ugyanis ezzel a névvel szerte az országban megbízható, jó kocsmákat alapítottak. Hogy a makk hetesek minőségi italboltok semmi nem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy ezek az intézmények évtizedek óta őrzik a nevet. Átvészeltek válságokat, rendszereket, sőt rendszerváltásokat is. Tótkomlóson sincs ez másképpen.
A tótkomlósi darts egyesület 2004-ben alakult meg a Makk Hetesben, ahová biliárdozni érkezett néhány barát a karácsonyi lazább, János, István napok táján. Az asztal azonban láthatóan egész napra foglalt volt. Azért maradtak, és addig beszélgettek, hogy meggyőzték egymást arról, darts játékkal kellene bővíteni a Makk Hetes sporttagozatát, hiszen az is kocsmasport. Fél évvel később, 2005 nyarán már ott lógtak a darts táblák a Makk Hetes falán. Akkoriban Makón még működött egy darts klub, átmentek tapasztalatcserére. Megismerkedtek a táblákkal, a szabályokkal, kifaggatták őket a versenyrendszerről, mert természetesen úgy gondolták, hogy részt vesznek a magyar bajnokságban is, hiszen versenyezni kell, amúgy nem ér az egész semmit, ez volt az alapelvük. Nyolcan kezdték mindannyian nulláról. Mindenki saját maga edzője volt. Filmeket néztek, figyelték, mit csinálnak legjobbak, mindenki javítgatta, csiszolta saját tudását. A sok gyakorlásnak és tapasztalatnak az eredményét aztán mindenki a saját maga bőrén érezte. Minden pénteken a Makk Hetesben van edzésük, egyébként mindenki otthon gyakorol. A darts egyébként angol találmány, nyílván ezért számolnak visszafelé a versenyeken, hiszen 501-ről indulnak és végén csak úgy lehet kiszállni, ha a duplázó sávban lévő számmal érik el a nullát. A dobótávolság 237 cm, pontosan négy hordó hossza. A tábla középpontja 173 cm magasan van, azaz egy hat láb (189,60 cm) magas ember szemmagasságában. A darts tábla szizál kenderből készül, annak rostjait préselik össze. Egy ilyen tábla négyzetcentiméterenként 10 000 dobást is elbír. Egyesületet 2008-ban alapítottak, mert fejlődni akartak. Ahhoz pedig elengedhetetlen volt, hogy szervezeteként csatlakozzanak a Magyar Darts Szövetséghez. Az utánpótlásképzés nehézkes, mivel a darts kocsmasport, és a szülők nem szívesen engedik ide gyermekeiket. Hollandiában például iskolában tanítják a dartsot. Ugyanakkor előny, hogy a játék felső korhatára eléggé kitolható. Amíg valaki tud dobni, addig játszani is tud.
A tótkomlósi dartsosok makacs emberek, hiszen már 11 éve kitartanak választott sportáguk mellett. Saját erőből építettek fel egy összetartó közösséget a darts segítségével. A náluk rendezett versenyeket kifejezetten szeretik a vetélytársak, hiszen a nap végén mindig közös vacsorával zárulnak a küzdelmek. A játékban a legjobb eredmény 9 dobásból elfogyasztani az 501 pontot, az eddig még nem sok embernek sikerült. A világ első, televízióban közvetített 9 nyilas kiszállót (1984) John Lowe (Egyesült Királyság: világbajnok: 1979, 1987, 1993) dobta. Az ő módszere: T20, T20, T20, T20, T20, T20, T17, T18, D18 volt (T=tripla, D=dupla). A tótkomlósiak szerint, aki 12-15 dobásból ki tud szállni, az már nagyon jó versenyző. Persze aki egyszer dartsot fogott a kezébe, az mind kilenc nyilas akar lenni. A tapasztalat azt mutatja, hogy évtizedek is eltelhetnek egy versenyző életében kilenc nyíl nélkül.
Utóirat: a legenda úgy tartja, hogy a dartsot egy angol íjász találta fel néhány száz évvel ezelőtt. A kellemetlen téli gyakorlás helyet lerövidítette nyílvesszőjét, elment egy meleg kocsmába, és egy falra akasztott farönkszeletre dobálta a nyílvesszőt. Nagyon hamar mellé állt egy másik íjász is, és már létre is jött a vetélkedés, a játék, lehetett hozzákezdeni az új sportág szabályainak kidolgozásához.

{gallery}tajerinto/darc{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!