Dévaványa-Réhely: élet a semmi közepén

admin
354
találat

A dévaványai-ecsegi puszták természetvédelmi terület nagysága 12 800 hektár Zömében gyep, ősgyep művelési ágú területek 90%-a visszavásárlás útján került az állam tulajdonába.

A területen a táj védelme érdekében, adottságainak megfelelő, egyébként itt őshonos állatokat tartanak, ezért közel 900 szürke marha és 200 bivaly él a területen. A marhák a szikes gyepterületeken, a bivalyok a sásos, mocsaras területeken végeznek területkezelést. Egyébként ezen a területen a XIX- XX. század fordulóján volt a legnagyobb a fajgazdagság. Mára azonban kezdi visszanyerni eredeti állapotát ez a puszta, ahol az állami állatok jól megférnek a magángazdálkodók állataival. A Dévaványa-réhelyi látogatóközpont kulturált, szépen kialakított területén az érdeklődők minden olyan kérdésükre választ kaphatnak, ami eszükbe jut a semmi, a puszta látványától. Meg persze a fel nem tett kérdéseiket is megválaszolják a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. A látogatóközpont adottságai kiválóak, minden szükséges infrastruktúrával rendelkeznek, amire a betérő, vagy hosszabb időre érkező vendégeknek szükségük lehet. A központ területén a kiállító, oktató és szállásépület mellett vendégházak, istállók, állatkarámok, galambdúcok, gémeskút… is található.
A múzeumi épület emeleti részén állandó kiállítás mutatja be terület egyedülálló értékét, az európai túzokot, a túzokvédelmi tevékenységet, valamint a Nagy-Sárrét hajdani és jelenlegi élővilágát. A központ külső bemutatóhelyein túzok, magyar szürke marha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés és különböző baromfifajták élete figyelhetők meg. A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát. A védett területen kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához a látogatóközpontban kerékpárok bérelhetők. A Réhelyi Látogatóközpont oktató- és szállásépületben 40 fő részére turistaszállás és 8 fő részére vendégszoba vehető igénybe. A turistaszálláson 4 db 4 ágyas fürdőszobás szobában, és 4 db 2×3 ágyas közös fürdőszobás szobában, a vendégszálláson 2 db 2 ágyas szobában és 1 db 4 ágyas családi lakrészben történik az elhelyezés. A vendégszobák közös konyhával, televízióval, hűtővel rendelkeznek. A szállásépület mellett sátorozásra alkalmas terület található külön mosdóval, konyhával, főzési és fürdési lehetőségekkel.
Ha majd százas tempóban sietnek valahová, és messzire ellátnak, mert semmi nem áll tekintetük útjába, jusson eszükbe, hogy például Dévaványa mellett van egy hely, ahol olyan kérdésekre is választ kaphatnak, amilyenre autózás közben sem, meg máskor sem gondolnak, mert milliónyi titok rejtőzik a „semmi” közepén. Izgalmas, érdekes világ vár mindenkire a Dévaványa-Réhely Látogató Központban.

{gallery}tajerinto/devavanya2{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!