Sztáray-kastély – Nagymihály

admin
366
találat

Nagymihály – szlovákul Michalovce – a trianoni békediktátum előtt Zemplén vármegye Nagymihályi járásának székhelye volt. A mintegy 40 000 főt számláló város ma

a Kassai járásbeli azonos nevű járás központja. Itt található a Zempléni múzeum, melynek a Sztáray-kastély ad otthont.
A település nagy valószínűséggel már a 6. században lakott volt, viszont első írásos említése 1244-ből maradt ránk, amikor is a tatárjárás után az eredeti lakosság helyére németeket telepítettek. Kis idő múltán, 1278-ban a Nagymihályiak emeltek itt várat, mely viszonylag rövid idő alatt rommá lett. Nagymihály a 15. század elején már mezőváros, a Sztáray-uradalom központja volt.
Az elromosodott vár helyére a 17. században gróf Sztáray Imre ungi főispán épített barokk kastélyt, mely máig a város legkiemelkedőbb történelmi emléke. Tulajdonosai a kezdetektől fogva a Sztáray család leszármazottai voltak egészen az 1944-es államosításig.
Az évszázadok során több átalakításra is sor került. A kastély a 18. században barokk stílusú felújításon esett át, ekkor épült ki az első emelet, tornyok és új bejárati lépcső lett kialakítva. A 19. század egy klasszicista átépítést hozott magával, melynek során megépültek a földszinti oldalszárnyak.
A kastély mellett elterülő dombon kapott helyet a család temetkezési helye, mely a kassai Szent Mihály Kápolna alapján épült.
A Sztáray család gyakran megfordult az uralkodói udvarban. Sztáray Irma I. Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak – Sissinek – az udvarhölgye volt. Sztáray János Fülöp pedig Mária Terézia legkedvesebb udvarhölgyének, Migazzy Borbálának volt a férje.
Mint már említésre került, jelenleg az épületben a Zempléni múzeum kiállításai tekinthetőek meg, melyek a régió régészeti, történelmi és néprajzi emlékeit igyekeznek bemutatni. Kiemelkedő leletei közé tartozik a gazdag neolitikumi kerámia, az eneolitikumi réz fejszekalapács és a bronzkorból származó egyedülálló amfora, melyen a fogatos kétkerekű kocsi legrégebbi ábrázolása látható Közép-Európában. Ezenfelül, ha a kastélyba látogatunk, mindenképp érdemes megtekintenünk a Sztáray család több tízezer kötetes könyvtárát is.

{gallery}tajerinto/sztaray{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!