A bábok világában

admin
284
találat

Gyermekeket szórakoztatni és a magyar kultúrát elvinni akár olyan helyekre, olyan kis településekre, ahol a fiataloknak, a  gyermekeknek ritkán, vagy nincs alkalmuk színházba járni –

ez a Vándorbábszínház küldetése. A most már több, mint öt éves múltra visszatekintő kis társulás a temerini Művelődési Központ keretében alakult, majd nem sok idő után saját lábra állt és új kihívások elé állt.  Tóth Lívia, Garbac Sarolta és Varga Zsúnyi Éva, akik fenntartják a társulatot elmondták, hogy nem volt könnyű bejárni azt az utat, ami egy ilyen jellegű egyesülettel, szerveződéssel jár, de látván a közönség lelkesedését, számukra minden pénzt megér a fáradság. Ugyanis a Vándorbábszínház alapítói és működtetői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az előadásokon keresztül kizárólag a magyar kultúrát viszik szerte a Vajdasába iskolába, óvodákba és civil szervezetekbe. Nem megcáfolható az a tény, hogy a Vajdasába érkeznek magyarországi előadások, legyen az profi vagy amatőr szintű. Vannak gyermekelőadások is, de mind helyhez kötöttek, kőszínházban játszódnak. A vajdasági, főleg magyarlakta kis falvakba nem jutnak el a színházi darabok, vagy éppen a gyermekelőadások, hiszen egy-egy  kis faluban alig 5-10 gyermek van, akik élveznék az előadást. Sok esetben azutazási költséges emésztik fel a kiruccanást, ezért a „nagyok” nemigazán vállalják a tájolást.  A Vádorbábszínház társulat pedig nem tévesztette szem elől azt, hogy a magyar népmesekultúra tárháza kimeríthetetlen,  amiből sokféleképpen lehet építkezni és maguk a népmesék éppen a gyermekeket szólítják meg. Így született meg az első produkció, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, amit hatalmas sikert élvezett, több mint 50-szer játszották el több helyszínen. Az előadások tartalmukban, zenéjükben és főleg az interaktivitásuban különlegesek, hiszen a gyermekek figyelmét hosszú időre lekötni nem lehet – csak az ő bevonásukkal a darabba. Fontos az oktató jelleg is, de játékon keresztül, mert a népmese évszázadokon keresztül fennmaradt, nem hiába él és olyan tanulságot hordoz magában, amely örökérvényű A népmese értékét átadni és továbbvinni nagy kihívás, hiszen a különböző szórakozási lehetőségek a mai világban szinte elnyomják a komoly értékeket. Ezen kell változtatni, és lehetőség szerint már gyermekkorban.

A Vándorbábszínház önellátó, hiszen az előadásokhoz a bábokat, a  díszletet és a kellékeket önerőből, sajátkezüleg készítik el. Sokszor nagy kiadással jár egy-egy színdarab elkészítése, ami nem biztos, hogy a tájolással megtérül. De ebből a munkából igazán a megélhetés is szűkös, pályázási lehetőségekhez kell nyúlni. Ebből sajnos egyre kevesebb áll rendelkezésre, de a magyar kultúrát tovább kell éltetni. A repertoárt évente újítják, a Kiskakas gyémát félkrajcárja után következett a Kiskondás, majd az Egyszer egy királyfi, a Csillagszemű juhász és a Kőleves. Mindegyiknek üzenet van, amit gyermeki szívvel megérteni és megélni is lehet. Ez a feladat és a cél.

{gallery}tajerinto/babok{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!