Lökösházi Bréda Kastély: a Dél-Alföld rejtett ékköve

admin
413
találat

Eppur si muove! (Mégis mozog!) – Galileo Galilei 1633-ban ezeket a szavakat mormolta maga elé bírósági tárgyalásán, miközben elfogadta az egyházi Törvényszék (inquisitio) ítéletét,

melyben tanai visszavonására kötelezték. A föld mozgásának minden kétséget kizáró igazolására további 200 évet kellett várni. A bizonyítás Párizsban történt 1851-ben, a Panteonban. Léon Foucault a kupolában felfüggesztett, 70 méter magas ingával igazolta a föld forgását. Ugyanis az inga alatt elhelyezett jel 24 óra alatt körbefordult a lengő golyó alatt. A kísérlet megtekintéséért ma már nem kell Párizsig utazni, elég csak elmenni Lökösházára, a Bréda kastélyba. A lökösházi Foucault inga csak 15 méter magasságból lóg le, a kastély kupolájából. Ha nem lenne zsugorított üvegkorláttal elkerítve, a házba belépő ember, éppen nekimenne. Így viszont egy szép kerengőn keresztül tud továbbhaladni…
Az inga csak az egyik attrakció a házban, bár kétségtelenül az egyik legattraktívabb. A tulajdonosok a XXI. századnak mindenben megfelelő olyan látogató központot hoztak létre, amely őrzi és bemutatja a múltat, használja a legkörszerűbb technológiai megoldásokat és egész napra elegendő látványt, élményt nyújt az idelátogatónak. A kastély mégsem múzeum, sokkal inkább egymással szervesen összefüggő, interaktív külső és belső terek együttese. Itt van rögtön a belépő, a kör alakú ingatér. Itt azonnal összeölelkezik a múlt és a jelen. A Foucault inga a tudománytörténet egyik legfontosabb kísérletét dokumentálja, miközben a 15 méter magasban lévő kupolán, ahonnan lelóg, a világ leghíresebb kupoláinak freskói jelennek meg egymás után, projektorral vetítve. Többek között a párizsi Panteon freskóját is idevarázsolják, tehát mindig van olyan pillanat, amikor virtuális-valóságosan az eredeti kísérletet láthatjuk. A felújított Bréda Kastély kettőssége nem véletlen, visszatükrözi a kastély egész életének kettősségét. Hiszen, a szinte szó szerint a román-magyar határon lévő kastély története is hol Romániához, hol Magyarországhoz kötődik. A kastély földszintjén kiállítások, kastélytörténeti, családtörténeti érdekességek kerülnek bemutatásra, ez a szint a történelemé és a képzőművészeté. A galérián kialakított kör alakú könyvtár kitűnő környezetet biztosít annak, aki olvasnivalójával egyedül akar maradni. A földszint és a pince szint alaprajza teljesen megegyezik egymással. A pince is hat helyiségből áll, amelyik Békés megyére jellemző hungaricumok bemutatására szolgál. Tényleg csak címszavakban: mezőhegyesi ménesbirtok és világhírű lova a Noniusz. Békés megye kézműves és iparművészeti emlékei, szőttesek, fazekas edények, a békési kosár, a kékfestő anyag, egyáltalán a térségre jellemző népi mesterségek mind-mind bemutatásra kerülnek, Természetesen nem maradhat ki a sorból a csabai kolbász és a Csabagyöngye szőlő sem.
A felújításhoz 2009-ben kezdtek hozzá, 2013-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A kastély legnagyobb mutatványa kétségtelenül a naplemente utáni kastély fényfestés. A 3D-s vetítés 45 percig tart, melyet kényelmes székeken ülve élvezhetik a vendégek. A filmet a világ egyik legkeresettebb alkotója, Bordos László Zsolt készítette, aki egyébként a dubai Pálma-sziget megnyitójának fő attrakcióját, a 300 méteres vetítést is megcsinálta.
A kastély komplett közösségi hely, ahol a látogatóközponti élmények mellett egyéb szolgáltatásokkal is várják vendégeiket. Éttermük és 300 férőhelyes rendezvénysátruk, a kastély és a 8 hektáros park a puszta közepén kitűnő helyszíne családi, baráti vállalati rendezvényeknek, illetve esküvők megtartásának is. A tulajdonosok ambícióinak kézzelfogható eredménye, hogy tavaly, 2016-ban a Bréda Kastély lett Békés megye legjobb szolgáltatója az esküvői helyszín kategóriában. www.bredakastely.hu.

{gallery}tajerinto/bredakast{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!