Boldogkőváralja igazi boldogságforrás

admin
285
találat

Hiszen az erre járó vándort megannyi élmény, öröm, új ismeret éri a vár és a község felfedezése során. Sokat tanulhatunk történelmünkről és ismerhetünk meg az ottani táj jellegzetességeiről.

Egy korábbi írásunkban megmutattuk már a kedves Olvasónak, hogy milyen csodás kikapcsolódási lehetőséget kínál a Boldogkőváralja határában fekvő Boldogkői Vár. A vár bejárása után, ha maradt még energiánk és kedvünk, akkor érdemes betérni a községbe is és megnézni az ott található történelmi, gasztronómiai látnivalókat. Kastély, templomok, tájház és Pálinkaház is várja a lelkes turistákat. (http://www.boldogkovaralja.hu/)

A vár hegyéről leérkezve egy, a régi tájépítészeti jegyeket magán viselő parasztház fogad minket; ami a falu Tájháza. A látogatás során szakvezető kíséri végig a látogatót az egyes kiállításokon, ahol a térség egykori életét, történetét tekinthetjük meg. Találhatunk itt a várból származó címereket, népviseleteket, szövőszéket, használati eszközöket, cserépdarabokat, fegyvereket, a várról leírást és egy 1870-ben készült térképet. A Zempléni-hegység természeti értékeit madár- és ásványbemutatón keresztül nézhetjük meg. Továbbá bemutatásra kerül egy kovácsműhely is, korabeli használati eszközökkel. A tájház a várban kapott belépőjeggyel ingyenesen tekinthető meg.

A település további érdekessége az 1768-ban épült barokk stílusú Péchy-Zichy-kastély, amelyet Péchy Gábor építetett. A kastély sokáig volt a Péchy család tulajdonában. Majd házasság révén a Zichy család birtokába került. Az U alakú kastély, több mint 2500 m2-en terül el, amelyhez melléképületek tartoznak. A főépület és a melléképületek elhelyezkedése egy zárt díszudvart fog közre. Az épület egy egészségügyi gyermekotthonnak ad helyet. A kastélyhoz tartozik egy kastélykert is, amelyet az egykori öreg erdőből alakította ki. Az idős, magas fák, a cserjék, a madarak csicsergő hangja, a kihelyezet tárgyak, a rajta átfolyó Tekeres patak és az általa táplált tó a benne úszkáló halakkal, rákokkal, békákkal és tőkés récékkel igazi 18. századi romantikus hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Fontos azonban tudnunk, hogy a kastélypark csak előzetes egyeztetést követően látogatható.

A kastélytól nem messze található a szintén Péchy család által építetett római katolikus templom. Érdemes belépni ajtaján és megcsodálni a hagymasisakos barokk templom gazdag berendezéseit. A templom az 1800-as évek végén tűz által leégett, de néhány évvel később helyreállították, figyelve arra, hogy a berendezés az eredeti állapotokat tükrözze. A templom tőszomszédságában a kívülről körbejárható Péchy sírbolt avagy kripta is felkereshető. A faluban található egy görög katolikus templom is. A benne található, a korábban leégett fatemplomból kimentett fakazetták – amelyek különböző bibliai alakokat és jeleneteket ábrázolnak – káprázatos látványt nyújtanak a kíváncsi szemeknek.

Végül, ha a várban elfogyasztott bor után még van kedvünk megkóstolni a helyi nedűket, akkor a Bestillo Pálinkaház minőségi pálinkáit nem szabad kihagyni. Az eredetvédett gönci barackból készült pálinkát vagy a szilvából, piros vilmoskörtéből, sajmeggyből, feketeribizliből, somból, vadcseresznyéből, szederből, birsalmából, cigánymeggyből, kökényből, málnából készített italok egytől egyik nagy szakértelemmel és gondosan válogatott gyümölcsökből készülnek.

Összegezve: Boldokőváralján az élmény garantált!

{gallery}tajerinto/boldogkotajhaz{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!