A bozóki erőd

admin
301
találat

Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

mely rengeteg látogatót vonz. 1124 és 1131 között Szent István király tiszteletére emelték a bencés kolostort, mely Hont vármegye területén jelentős ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezett. II. Béla király összeíratta az apátság javait: Hont vármegyében tíz birtok, Esztergom vármegyében kettő – melyek közül az egyik Bény volt –, valamint Nógrádban egy. Ezenfelül tizenkét faluban föld és nép, háromban szőlő. A 12. század második felében a bencés apátságot a premontreiek vették át.
Az Árpád-házi királyok uralkodása alatt békében és jólétben éltek lakói, a 16. század azonban változásokat hozott e téren. Az egyre több viszály és összetűzés oda vezetett, hogy 1433-ban a husziták dúlták fel, majd 1530-ban Balassa Zsigmond rárontott a kolostorra, és átalakította azt – miután a szerzetesek nagy részét lemészárolta. Az életben maradt premontrei szerzetesek levéltárukkal egyetemben a garamszentbenedeki bencéseknél találtak menedékre. Zsigmond az épületet mindenekelőtt kőfallal és vizesárokkal vette körül, a sarkakra masszív bástyákat emelt. Így vált az egyszerű, de igencsak ellenálló erődítménnyé, ahonnan több ízben is sikerült visszaverni a török támadásokat. Zsigmond az akkori uralkodó I. Ferdinánd támogatását élvezte, mivel az oszmán fenyegetettség ekkor már hatalmas méreteket öltött.
Az évszázadok viharai nem kímélték a várat. A Balassa család tulajdonából a Fánchykra szállt, később Thököly Imre egy tábornoka vette be, majd gyújtotta fel. Papneveldeként, de cselédházként is működött, a II. világháborúban megrongálódott, azóta azonban részlegesen felújították. A kolostort ugyan a 17. században újjáépítették, mára azonban csak a romjai találhatók a várudvaron, mellette a hajdan román stílusban épített templom egy része.
A vár könnyen megközelíthető autóval, illetve gyalogosan is. Bármikor szabadon látogatható.

{gallery}tajerinto/bozokie{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!