A pozsonyi Kék templom

admin
284
találat

A szlovák fővárosban álló Kék templom, hivatalos nevén Árpád-házi Szent Erzsébet templom az óváros Bezruč utcájában áll, nem messze a Comenius Egyetem jogi karától, a Grössling Gimnázium mellett.

A Kék templom elnevezését az épület falai ihlették, melyek maguk is kék színben pompáznak, csakúgy mint a tetőszerkezet és a belső tér nagy része is. Lechner Ödön tervei alapján Erzsébet királyné – az oly sokak által ismert és szeretett Sissi – szimbolikus mauzóleumaként emelték a 20. század elején. Az alapkőletételre 1909. augusztus 23-án került sor, Árpád-házi Szent Erzsébet halálának hétszázadik évfordulóján. Az építkezéssel a Pittel és Brausewetter céget bízták meg, a munkálatok során olyan új építőipari anyagokat használtak, mint vasbeton és műkő. Lechner Ödön arra törekedett, hogy tökéletes templomot állítsanak, sem a pénz, sem a határidő miatt nem zavartatta magát. Műve végül a magyar szecesszió legjobban sikerült ékköve lett, a népies szecesszió iskolapéldája. Felszentelése 1913. október 11-én, Lechner halála előtt nem sokkal történt. A munkálatok fő mecénása Szapáry M. Gabriella grófnő arról is gondoskodott, hogy a felszentelési ünnepségre megérkezzenek Szent Erzsébet ereklyéi Bécsből.
A Kék templomon a régi hagyományok és a történelmi stílusok összhangja rendkívül jól megfigyelhető. Legszembeötlőbb része a Zsolnay-gyárban készített kék majolikával és zománcozott tetőcseréppel díszített henger alakú, 37 méter magas torony. A bejárat fölötti részt a Szent Erzsébet legendájából ismert rózsamotívumú olasz mozaik díszíti. 1921-ig itt állt Sissi királynő márvány domborműve, amit a csehszlovák hatóságok áthelyeztek a plébánia épületébe – mely egyébként a templomhoz igazodva szintén kék festést kapott.
Az építmény belső terének visszatérő motívumai a rózsák, csillagok, tulipánok, különböző mézeskalács- és madárfejformák a már megszokott kék alapszínnel. A Szent Erzsébetet ábrázoló főoltáron kívül szép számban láthatunk igencsak nagy körültekintéssel készített szecessziós festményeket a falakon.

A templom szabadon látogatható a nyitva tartás óráiban, melyek a következők:

  • Hétfő – szombat: 6.30 – 8.00, 17.30 – 19.30
  • Vasárnap: 7.30 – 12.30, 17.30 – 19.30

{gallery}tajerinto/kek_templom{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!