Fontos a legelők fenntartása

admin
445
találat

Szerbiában ritka és veszélyeztetett virágfaj a tavaszi hérics, latinul Adonis vernalis. Az Újvidékhez közel elő Zsablyai réten található szinte az egyetlen és legnagyobb élőhelye az országban.

A terület fenntartója a Vajadsági tartományi környeztvédelmi titkárság, amelynek munkatársai rendszeres karbantartással igyekeznek megmenteni a legelőt, és fenntartani a természetes egyensúlyt. Minden év októberében, a természetes élőhelyek világnapján, amit 1986-ban határozott meg az ENSZ, a környezetvédelmi titkárság munkaakciót rendez a terület kitisztítására, ahol a törvényileg védett tavaszi hérics virág található.

A virág ritka és veszélyeztetett fajnak számít, és főleg a puszai legelőkön fordul elő. Nem csak Szerbiában, hanem Európában is veszélyeztett fajnak számít. Manapság már csak bozótírtással tartható karban a természetes élőhelye. Főleg a galagonyabokor, a gyalogakác és más fás szárú cserje jelenti a legnagyobb veszélyt, mert elnyomhatja a tavaszi virágzású növényt. A virág  mintegy 30 cm hosszúra nől meg,  levelei szeldeltek  emiatt a növény borzos kinézetű. Élénksárga virágai akár a 8 cm átmérőt is elérhetik. Virágzását áprilisban – májusban várják a környezetvédők.

Vajdaságban azokat a területeket, amelyeket régen a  külterjes állattartásra használtak, ma már az intenzív mezőgazdaság miatt felszámolták, felszántották, így a virág természetes élőhelye is megszűnt.  A természetes legelők egész Vajdaságban veszélyeztetett területek, ezért átfogó felmérésre, felüülvizsgálatra és rendeletek meghozására lenne szükség ahhoz,  hogy  szabályozni tudják az ősgyepek használati módját. Legeltetéssel és újbóli külterjes állattartással némileg lelassítható a folyamat a természetes élőhelyek felszámolása ellen, de végérvényesen az elveszett területet visszafordítani már nem lehet. A ritka és veszélyeztetett fajtákból, mint például a  tavaszi hérics, egyre kevesebb található a Vajdaságban.

Kérjük, ossza meg máshol is!