Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

admin
355
találat

Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

Ide jártak a környékbeli kis- és nagybirokosok, a helyi lakosok és a megtermelt gabonájukat hozták őrlésre. Jelenleg Művelődési házként működik. Hogy pontosan mikor épült és ki volt az építetője, első tulajdonosa arról keveset tudni. Valamikor a kiegyezés után, 1869 körül épülhetett a „nagymalom”. Az 1890-es évek végén a Zentáról származó Oberschall József és felesége Schulder Róza a faluban telepedtek le és megvásárolták a malmot. Az édesapa halála után a két fiatalabb fiúgyermek vitte tovább a vállalkozást. Majd 1940 körül megvásárolta Balogh Imre, aki sógorával, Jakab Józseffel üzemeltette az 1949-es államosításig. Az azt követő években az épület hanyatlásnak indult. Ugyanis a közelben lévő fejlettebb malmok elgyőzték a környék gabonájának őrlését. A malom csak részlegesen üzemelt, végül 1963-ban bezárták kapuit, a berendezéseit értékesítették.

1969-től az épület Arany János Művelődési Házként éli meg a mindennapokat. Az átadása óta eltelt évek alatt számos esemény, rendezvény zajlott le falai között. A kezdeti időkre nem emlékszem, mert akkor még meg sem születtem. De ahogy kutakodom az emlékeim között több emlékkép is bevillan a szemem előtt. Tényleg mennyi mindent megélt már ez az épület. Mindig is közösségi szintér volt, a kultúra, a szórakozás egyik központja. Több óvodai ballagás, iskolai rendezvény, közösségi fórum került megrendezésre itt. És számomra a falu egyik legfontosobb helye szintén itt található. A község Könyvtára, a tudás forrása, központja. Amikor iskolás voltam, sokat jártunk ide a barátokkal, iskolatársakkal és rengeteg segítséget kaptunk a könyvtár dolgozóitól. Emlékszem Móroczné Erzsike néni mindig 100%-os erőbedobással esett neki az általunk feltett kérdések megválaszolására. Többször lexikonok sokasága hevert az asztalokon, hogy megleljük a válaszokat. Megszámolni sem tudnánk, hogy mennyi gyereknek segítettek felkészülni az egyes versenyekre, megmérettetésekre.

A földszinten lévő nagyterem a kulturális programok színtere volt régen és most is. Volt, hogy a békéscsabai Jókai Színház színészei, énekesei (Záray-Vámosi, Katona Klári, Soltész Rezső), humoristák (Hofi Géza) léptek fel. De ott tartották a falugyűléseket, TSZ gyűléseket, politikai vitafórumokat, lakodalmakat, bálokat, különböző bemutatókat is. És egy másik nagy kedvenc, a csőmozi ugyanitt kapott helyet. Szerették a helyiek a mozit, annak ellenére, hogy 3-4 hónapos lemaradással mutatták be a filmeket a nagy mozikhoz képest.

A Művelődési ház életét a különböző szakkörök tették még színesebbé. Rajz, zongora, társastánc, néptánc, karate, modellezés. A legjelentősebb a 60-70 főt számláló kézimunka szakkör volt, akiknek tagjai 10 évig aktívan összejártak. De működött az épületben videótéka, rendeztek discot a hétvégéken, vásárokat tartottak/tartanak. A Teleháznak köszönhetően modern számítástechnikai és egyéb digitális eszközök állnak rendelkezésére a lakosságnak.
Aki pedig szeretne a szabadban sportolni, játszani az megteheti az épület mögött található pályán. Lehetőség van többek között a bőrt rúgni, kézilabdázni, kosarazni, futni vagy csak egyszerűen kiülni a fűre és trécselni a haverokkal.

2014-ben a község vezetősége, a helyi Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesülettel karöltve pályázatot nyújtott be az épület felújítására. A nagyméretű beruházás következtében új külsőt kapott az épület és a belső helységeket is felújították, korszerűsítették a digitális gépállományt.
A 2017-es évet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő emlékévének nyilvánították. Csanádapáca községe is szerette volna tiszteletét kifejezni a költő előtt, aki az épület névadója is egyben. Ezért egy kiállítást rendeztek a közel 50 év történéseiből. A kiállításon régen látott, elfeledett tárgyakat tekinthettek meg az érdeklődök. Pl. az egykori mozi műsorát hirdető plakátokat, a 6 Ft-os mozijegyet, nézősort, kulturális események plakátjait, szakkörök kellékeit, emléklapokat stb.

További érdekességként megtudhattuk a megnyitón, hogy az épület betonfalában egy időkapszula került elhelyezésre a 60-as évek végén történő átalakítások során. Az információt a helyi lakostól, Hetényi Jánostól tudjuk, aki segítkezett az építésnél. Egy befőttes üvegben helyezték el a dolgozók névsorát, fényképét, az akkori fizetőeszközök minden címletéből egyet-egyet, 1 doboz Munkás cigarettát, 1 doboz gyufát és Kiss Ferenc tanácselnök meggyfából készült szipkáját.

Végezetül kedves Olvasó engedje meg, hogy köszönetet mondjak az egykori és a jelenlegi dolgozóknak, segítőknek, hogy munkájuk révén elősegítik, élénkítik a község kulturális és szórakozási lehetőségeit. Köszönet érte!

Kérjük, ossza meg máshol is!