Határőr Emlékmúzeum

admin
349
találat

A kerítést eltéveszteni nem lehet. Már messziről látni a piros-fehér-zöldre festett oszlopokat. Az egykori határőrs épülete mára múzeummá alakult. A Határőr Emlékmúzeum, Apátistvánfalván,

az osztrák-magyar-szlovén Hármashatárnál helyezkedik el. Az osztrák határ 10 km-re, a szlovén határátkelő pedig 3 km-re található tőle.

A múzeum 2007-ben nyitotta meg kaput Szent László napján, a magyar katonák, a határőrök védőszentjének napján. Az épületet Merkli László nyugdíjas határőr és lánya Merkli Andrienn gondozzák. A múzeum az év bármely napján látogatható, de mielőtt felkeresnénk a kiállítást érdemes időpontot egyeztetni. A tárlat magyar és szlovén nyelven is megtekinthető.

A skanzenben nyomon követhető a határőrség történelme a kezdetektől a határőrség megszűnéséig. A kiállított tárgyak betekintést nyújtanak a határőrök mindennapjaiba. Eredeti egyenruhák, hírközlési eszközök, rádiók, térképek, szaklapok, könyvek, újságok sokasága vezeti be a kíváncsi szemeket a határon szolgálatot nyújtott katonák életébe. Élethűen berendezett hálókörlet, ügyeleti szoba. A falakon csapatzászlók, leszerelő lobogók emlékeztetnek az egyes állomáshelyekre. Vitrinekben fotók, különböző kitüntetések, elismerések őrzik a határőrök emlékét. Többek között látható a határőrség utolsó országos parancsnokának, Béndek József határőr altábornagynak a sapkája, kitüntetés gyűjteménye, poharai, dísztőre. A dicsőségkódexben olvashatunk arról, hogy milyen jutalom illetett meg egy-egy határőrt, ha határsértőt fogott el. A fegyverszobában korábban használt, de mostanra már hatástalanított támadógránátok, taposóaknák, fegyverek mutatják be az őrzésnél használt tárgyakat. Maketteken keresztül figyelhetjük meg, hogy hogyan is nézett ki egy magasfigyelő vagy egy híd.

Az udvaron kopjafák állítanak emléket a volt parancsnokságoknak (összesen 11), a határőröknek, a velük dolgozó társaknak, mint pl. a kutyáknak, lovaknak. A kopjafákon többek között a „Haza határait őrzők és védők emlékére” vagy „Értünk, nekünk, velünk szolgáltatok” felíratok olvashatók. Gulyáságyú, vízszállító tartály, többféle terepjáró, hajók, határkő vagy egy Hegyeshalomról származó határsorompó is feltűnik. A vízijárművek közül nem mindennapi látványt nyújt a Fertő-tavon használt Tupoljev kétéltű aeroszán. De egy teljesen berendezett istálló szintén helyett kapott, ahol a lovas határőrség életébe tekinthetünk be.

Kedves Olvasó, ha netán Apátistvánfalva környékén jár, térjen be a múzeumba, érdemes megnézni!
A cikk megírásához, a mellékelt képekhez a

http://hatareset.blogspot.hu/2012/09/figyelem-az-ellenseg-lehallgat-hataror.html oldal  és a

http://kameraaltal.blog.hu/2014/02/28/apatistvanfalva_hor_laktanya oldal adott segítséget.

Kérjük, ossza meg máshol is!