Kutyavár – De honnan e név?

admin
284
találat

A monda szerint a várat vagy vadászkastélyt – mert egykoron kastély lehetett – Hunyadi Mátyás vadászkutyái és pecérei (kutyagondozók, idomítok) számára építette. A legenda alapjai azonban nem bizonyítottak.

Az egykori kastélynak ma már csak romjait találjuk meg. A romokra Érden, a Kutyavári úton bukkanhatunk rá. Eltéveszteni nem tudjuk. E rom Érd városának a legrégebbi történelmi és építészeti emléke. Kutyavár eredetét Torma István régész kutatta, aki a maradványokat a középkori diósdi castellummal azonosította. Források szerint a gótikus stílusú kastély a 15. században épülhetett. Történetéről, az ott zajlott eseményekről sokat nem tudunk. Az írásokból annyi kiderül, hogy az 1700-as években egy ostrom során nagy károkat szenvedett a vadászlak. Végső pusztulását a környező erdő felosztása és kiirtása alapozta meg. A falainak köveit más építkezésekhez hordták el. Ebből a kövekből épült fel a közelben lévő erdészlak is.

A családi házak között ma már csak egy apró kőfaltöredéket találhatunk meg a várból. Illetve a bozótosban itt-ott fellelhető egy-egy kőmaradvány, ami a ak egykori falait alkothatta.

További érdekesség, hogy a vár környékén római kori köveket találtak, amelyeket ma a Magyar Nemzeti Múzeum Kőtárában őriznek. Ebből arra is következtethetünk, hogy számos régészeti kincset rejthet még a föld magában.

Ha netán Érden vagy környékén jár a kedves Olvasó érdemes néhány percet rászánni arra, hogy e kőfalat körbejárja.

Kérjük, ossza meg máshol is!