Kékkő vára

admin
318
találat

Kékkő, felvidéki község a magyar határtól mintegy 30 km-re található. Nevét kéklő, sziklás hegycsúcsáról kapta, melyen fénykorában Magyarország egyik legjelentősebb vára állt.

A várat 1237-ben, a Doncs lovag nemzetségéből származó Ditrich, zólyomi főispán építtette gótikus stílusban. A 14. század elején sok más várral egyetemben, ezt is elfoglalta Csák Máté, felvidéki kiskirály, akinek halála után a tulajdonjog először visszaszállt a Zólyomi nemzetségre, majd a Gyarmati Balassa család birtokolta, akik felvirágoztatták mind a várat, mind a hozzá tartozó uradalmat. A 15. század közepén Felvidék középső és keleti területeit megszálló husziták hiába próbálkoztak az erődítmény bevételével.

A 16. században a törökellenes védvonal fontos része volt, az ellenség azonban 1575-ben elfoglalta, ugyanis a védők harc nélkül feladták. Ezzel Kékkő lett a török sereg legészakibb foglalása, ahonnan gyakran indultak portyázó, fosztogató utakra Zólyom és Selmecbánya környékére. A nemesfémben gazdag bányavárosokat azonban sosem mondhatták magukéinak. A megszállók új kaputoronnyal bővítették a várat, amit azonban visszavonulásukkor több helyen is felrobbantottak.

A török fenyegetés enyhülésével Kékkő vára ismét a Balassa család birtoka lett. Azok szépen rendbe hozatták, viszont egy újabb török támadás folytán a vár súlyos károkat szenvedett, s a felső, gótikus vár azóta romokban áll.
Az utolsó nagyobb építkezés is a Balassákhoz köthető. 1730-ban barokk stílusú kastélyt építtettek az alsóvár bástyáinak alapjaira, s itt élték fényűző életüket. A hozzá tartozó kápolnát 1759-ben szentelték fel.

A kékkői vár és uradalom 1899-ben a Károlyi család tulajdonába került, ők apróbb javításokat eszközöltek az épületen. Fél évszázaddal később, 1945-ben az új, Csehszlovák állam lefoglalta. Ma a kastély épületében a Balassa családról, főleg Balassa Bálintról összeállított kiállítás tekinthető meg. Továbbá itt látható a Közép-Európában egyedinek számító fogtechnikai történelmi kiállítás, maga az épület pedig a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeumának székhelyeként funkcionál. Az év folyamán – leginkább nyáron – több érdekes rendezvénynek, koncertnek, fesztiválnak ad otthont e hajdan tiszteletet parancsoló, bevehetetlennek tűnő vár.

Kérjük, ossza meg máshol is!