Mórahalmi Mini Model Park

admin
311
találat

Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

hogy a gyermekimmel egyszer vissza fogok térni ide. Van is miért meglátogatni a turisztikai látványosságokban gazdag, egykori tanyavilág központját. A kikapcsolódás garantált! A kitűnő minőségű gyógyvizes medencék gyerekeknek és felnőtteknek is felejthetetlen élményeket kínál. A híres mórahalmi rétest feltétlenül meg kell kóstolnia az erre járónak és okvetlenül fel kell keresni többek között a mintegy 550 darabból álló babagyűjteményt, az erdei iskolát, a bivaly rezervátumot és a díszmadár kertet.

Utolsó ott jártam óta a turisztikai érdekességek száma tovább növekedett Mórahalmon. Ugyanis átadásra került a két hektáron elterülő Mini Hungary Park, ahol mintegy 50 történelmi értékeket képviselő magyarországi és határon túli épületet mutatnak be makettek formájában. Az épületek között várak, kastélyok, templomok és középületek „piciny” másait láthatjuk. A makettek 1:25-ös méretarányban készültek el, kivéve kettő: az Árpád-emlékmű és Petőfi Sándor szülőháza (1:10-es méretarány). A makettek építéséhez olyan anyagokat használtak fel, melyek az extrém időjárási viszonyoknak is ellenállnak. A látogatók audio-guide rendszer segítségével ismerheti meg az adott hely, épület történetét. További érdekesség, hogy a budai Várnál elsétálva felcsendül a Hazám, hazám kezdetű dal vagy a hollókői utcácska barangolás során palóc dallamokat hallhatunk.

A szervezőknek biztos nehéz volt eldönteniük, hogy mely épületeket elevenítsék meg a parkban, hiszen számos építészeti remekkel bírunk, mi magyarok. Az itt bemutatott épületek mindegyikének jelképes ereje van, önmagukért beszélnek. Az egyes épületek bemutatják hazánk történelmét, rávilágítanak az elmúlt idők kultúrájára, megismerhetjük azt általuk. Pl. a Túristvándi vízimalom rádöbbenti az látogatót arra, hogy Magyarországon korábban mennyire fejlett volt a malomipar, milyen nagy kultúrája volt annak hazánkban. Vagy megelevenedik a Tokaji kaszinó és Európa – mondhatni – legnagyobb pincefaluja a Hajósi pincefalu egy utcácskája, amely jelzi, hogy világszerte milyen elismertek a magyar borok, a magyar szőlőtermesztés kultúrája.

Az Országház már messziről kiemelkedik a többi makett közül. Hisz közel két méter magas és 10 méter hosszan terül el a közel fél éven át készült kicsinyített más. Ezekkel a méretekkel a park legnagyobb épülete. Furcsa érzés lehet mellette állni, és így testközelből megfigyelni, hogy hogyan is néz ki valójában. A makettek között központi szerepet tölt be a domaszéki Klebelsberg iskola kicsinyített mása. Ezzel, a tanyasi iskola makettjével tisztelegnek a szervezők gróf Klebelsberg Kuno emléke előtt, aki köztudott, hogy a vallás-és közoktatás minisztereként sokat tett a közoktatás fejlődéséért Magyarországon az 1920-30-as években.

A teljesség igénye nélkül kiemelnék még néhány épületet. Pl. a középületek közül láthatjuk a szabadkai vagy az aradi városházát, a Nagyenyedi Református Kollégiumot, ami a 16-18. században Európa egyik szellemi műhelyének központja volt. A vallási központok közül megelevenedik a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Székelyderzsi vagy a Nagyajtai erődtemplom, Csetfalvi református templom, Szegedi zsinagóga.
A várak közül megcsodálhatjuk pl. a Diósgyőri várat, a csíkszeredai Mikó-várat, a Visegrádi fellegvárat, az Egri várat, Munkács várát, Brinje várat. A kastélyok közül a Vajdahunyadi várkastélyt, a Temesvári barokk palotát, a Kismartoni Esterházy-kastélyt, a Lendvai Bánffy-Esterházy kastélyt, a Monoki Andrássy-kastélyt, a Festetics-kastélyt és stb.

Találkozhatunk a kevésbé közismert gannai plébániatemplom makettjével is. Kevesen tudják erről a körtemplomról, hogy a római Pantheon mintájára épült, annak kicsinyített mása. Megvizsgálhatjuk az árpád kori román stílusjegyeket viselő Jáki templomot, amely az elmúlt 800 éve alatt megélt számos vihart, pusztította tűzvész és háború.

A park kapui minden nap nyitva állnak az érdeklődők előtt. Kitűnő helyszín osztálykirándulások számára, rendhagyó történelmi órák megtartására. A makettek segítségünkre vannak abban, hogy felevenítsék vagy megismertessék az elmúlt évszázadok történéseit, mivel ezekben az épületekben benne van a múltunk. Továbbá hatással vannak a jelenünkre és a jövőnet is alakítja.

További információk a http://minihungary.eu/ oldalon olvashatók.

Képek a Mini Hungary Park facebook oldaláról https://www.facebook.com/Mini-Hungary-Park-M%C3%B3rahalom-Kicsiben-a-legnagyobb-1558343351085875/ és a http://magyarkaland.blogspot.hu/2015/05/morahalom-mini-hungary-park.html oldalról származnak.

Kérjük, ossza meg máshol is!