Via ferrata a Gyilkos-tónál

admin
288
találat

Szérkelyföldön, a sziklamászók örömére tavaly ősszel adták át a Gyilkos-tó legújabb látványosságát, az 1345 méter magas Kis-Cohárdon kiépített fia ferratát. A „vasalt sziklaút” kétszáz méter hosszú,

173 méter szintemelkedéssel. Jó időben, egy jó erőnlétben lévő mászónak az út nagyjából ötven perc, aminek a végén egy két sziklacsúcs közt kifeszített kötélhídon kell átkelni egy 160 méter mély szakadék felett. A pálya a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig jelzett skálán C/B besorolást kapott. A pályán kötelező a hegymászósisak, hegymászó hám, kesztyű a kapaszkodáshoz, megfelelő „kantár” és két karabiner. Ez a két karabiner az, aminek minden körülmények között a via ferrata biztonsági kábelébe beleakasztva kell lennie. Három méterenként van a kábel rögzítve, ez azt jelenti, hogy egy megcsúszás esetén is legtöbb három métert csúszhat a mászó. A via ferrata gyakorlatilag egy olyan hegymászó alternatív útvonal, ahol a sziklán kiépített biztosító kötelek, kapaszkodó, lábtámaszok teszik lehetővé a mászást. Aki minden előírást, szabályt betart, azt egyszerűen nem érheti baleset, így a mászó útnál nem is lesz állandó felügyelet, ahogy nincs a hegyi bicikliutakon vagy a sziklákon sem. Mindenki saját felelősségre használhatja a pályát száraz és szélcsendes időben. A mászóút kezdetén található információs tábla minden szükséges információt tartalmaz, de a gyergyószentmiklósi turisztikai irodában, és a hegyimentőktől is lehet érdeklődni.

A via ferrata egy új kínálat a térség hegymászó-turizmusában, ami máshol igen népszerű, különösen az Alpokban. Nem feltétlenül a profi hegymászók használják, hanem sokszor hétköznapi turisták is. A különleges élményen kívül természetesen a biztonság a legfontosabb szempont. A kalandvágyók egyelőre saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, amennyiben az minden követelménynek megfelel, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni a közelben.

A 2010 óta tervezett létesítmény a Dancurás hegyimentő csapat alapos munkájának köszönhetően a megyei tanács hozzájárulásával készült el. A mászóút a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta a gyergyói Hegyimentő Egyesület alapítója tiszteletére, aki tavaly tavasszal hunyt el. A via ferrata remélhetőleg számos sziklaszerető természetjárót fog a Gyilkos-tóhoz csalogatni, akik egyedülálló élménnyel gazdagodhatnak majd.

Kérjük, ossza meg máshol is!