Újból eljött a Tiszavirágzás ideje

admin
414
találat

Újból eljött a Tiszavirágzás ideje – ne hagyja ki e csodás jelenséget! Az évente egyszer látható, egyedülálló rajzás, szakszerű túravezetés mellet kenuba, csónakba ülve bárki számára testközelből megtekinthető.

Hogy pontosan hol és mikor várható e izgalmas, varázslatos „virágzás”? Idejét csak behatárolni lehet, ugyanis több tényező együttes hatása kell ahhoz, hogy a kérészek násztáncát láthassuk. A víz hőmérséklete, magassága, páratartalma, a levegő hőmérséklete mind-mind befolyásolja a rajzás idejét. Ezeket a tényezőket figyelembe véve a rajzás ideje így június közepére vagy második felére tehető. Helyileg pedig a Tisza folyón és annak mellékfolyóin figyelhető meg az Európai viszonylatban is egyedülállónak számító jelenség.

A tiszavirág (Palingenia longicauda), vagy sokak által kérészként ismert rovar 8-10 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 6-7 cm. A kérészek lárvái három évig az agyagos partfalba fúrt lyukakban élnek, majd egy kellemes nyári estén feljönnek a felszínre és a vedlést követően, a kifejlett egyedek násztáncot ejtve befejezik életüket. Elhullott tetemüket a halak, madarak lakmározzák fel.
Az ide-oda röpdöső rovartömeg az esti órákban kezdi meg násztáncát és körülbelül három órán át figyelhető meg. Kezdetben kevés, pár száz kérész látható, majd ezt követő főrajzási periódusban milliónyian csapdosnak a víz felszíne felett. Utórajzásnál főként az elpusztult egyedek tetemei látszanak.

A nászrepülés kezdetével a hároméves lárvák feljönnek a víz felszínére és elkezdenek vedleni. Milliónyi törékeny rovar lepi el ekkor a vízfelszínt, partközeli bokrokat, ágakat, ahol újabb vedléssel megszabadulnak a szubimagójuktól. Jellemzően a hímek egy órával korábban kezdenek kifejlődni, mint a nőstények. A kifejlett hímek a víz felszíne felett repülve keresik meg a nőstény társaikat. Miután rátalálnak a párjukra elkezdik rövid életüket, násztáncukat. A hímek a párzást követően leválnak a nőstényről, a vízbe esnek és elpusztulnak. A nőstények a párzást követően lerakják a vízre a petecsomagjaikat, ami kb. 5000 – 7000 db petét is tartalmazhat. Ezek a petecsomagok elmerülnek a vízben és leülepednek az agyagos talajra, hogy újabb három év elteltével ismét a felszínre jöjjenek és megmutassák gyönyörű nászrepülésüket.

Fontos tudni a tiszavirágzással kapcsolatba, hogy tilos a védett kérészek elpusztítása, élő és elhullott kérészek gyűjtése, a rajzási idő megzavarása kisgéphajóval. Igen magas pénzbírsággal sújtható az, aki jogellenesen elpusztítja vagy kárt tesz bennük.

Aki teheti, jelentkezzen bátran a túrákra, hiszen egyszer egy évben van lehetőség e csodát megnézni.
Információk: www.tiszaviragzas.hu, www.földrajzmagazin.hu

Kérjük, ossza meg máshol is!