A lébényi Szent Jakab apostol plébániatemplom

admin
321
találat

A Győr-Moson-Sopron megyében fekvő Lébény nevű településen számos vallási épülettel, emlékművel találkozhat az erre járó turista. Pl. útmenti feszületekkel, kőkeresztekkel, szobrokkal, szoborcsoportokkal

(Szent István, Szent Flórián, Szent Erzsébet, Nepomuki Szent János), emlékművekkel, evangélikus templommal vagy az emeletes barokk „pálos rendházzal”, a Szent Antal kápolnával, a tolentinói Szent Miklós temetővel és kápolnával, illetve a több évszázadot megélt Szent Jakab Római Katolikus Templommal és ugyancsak az apostolról elnevezett Látogatóközponttal (https://lebeny.hu/).

A Lébény főterén álló több mint 800 éves Szent Jakab templom kedvelt turisztikai látványosság. Két magas tornya, masszív falai, faragásokkal díszített oszlopai már messziről odavonzza a tekinteteket. De nemcsak a külseje, hanem a belső tere is lenyűgözi a kíváncsi szemeket. A templom méltóságteljesen emelkedik ki környezetéből és azt sugallja, hogy mindenképp szemügyre kell vennünk e középkori remeket! Eme fenséges megjelenést többek között a magas szaktudású építőmesterek munkájának és a bőkezű adakozóknak köszönheti az épület.

A román stílusjegyeket viselő templom az Árpád-korban épült. Alapításának éve pontosan nem ismert, de az írásos oklevelek említést tesznek arról, hogy 1212-ben már állt. A templomot és a monostort a Győr nemzetségbeli Poth és Chepán ispánok építették, akik végrendeletükben úgy határoztak, hogy haláluk után az épület tulajdonjoga a bencés rendre szálljon át. Fennállása óta több alkalommal dúlták fel portyázó katonák és pusztított tűzvész is falai között. Nem kímélte a tatár, sem a cseh hadsereg. Sőt később a németek is és a törökök is felgyújtották. A török hódoltság idején a megrongálódott épületet a bencés apátok elhagyták. Ezt követően a jezsuita rend felügyelete alá került a templom, akik több alkalommal helyre is állították. A mai végleges formáját az 1862-ben kezdődött és több éven át tartó felújítás során érte el. A munkálatokat a német Essenwein építész tervei alapján és az ő irányítása mellett végezték. Belső tere áttekinthető, egyszerű. A színes ablaküvegeknek köszönhetően sok fény jut be az épületbe. A templomot Szent Jakab apostol tiszteletére avatták fel, aki köztudott, hogy a zarándokok és az úton lévők védőszentje. A főoltáron az ő tiszteletére állított szobor látható.

(http://www.szentjakabtemplom.hu/bemutatkozas/)

A templom kapui hétfő kivételével minden nap nyitva állnak a látogatók előtt. Az érdeklődőket a Szent Jakab Látogatóközpontban fogadják a szervezők. Majd idegenvezető segítségével lehet megtekinteni a templomot belülről.

Lébény városa és maga a plébániatemplom fontos állomása a magyarországi zarándokútnak, amelyet a spanyolországi el Caminó mintájára hoztak létre. A zarándokút kiindulópontja Budapest, a Clark Ádám téren lévő Null kilométerkő és első célállomása Lébény. Ezt a mintegy 200 km-es szakaszt kb. 8 nap alatt lehet megtenni. Ha valaki tovább szeretne haladni a zarándokúton akkor arra is van lehetősége. Hiszen a második célállomás az ausztriai Wolfsthal városa. Ez a település a hivatalos, spanyolországi el Camino de Santiago zarándokútnak a legkeletibb pontja. Ezen a ponton kapcsolódik hozzá a magyarországi zarándokút az európai zarándokúthoz.

A zarándokoknak, a látogatóknak lehetőségük van a zarándokházban, avagy a Szent Jakab Látogatóközpontban megpihenni. Megtekintheti a Szent Jakab apostolról, a zarándokútról szóló kiállításokat, megismerhetik a templom történetét, kisfilmeket láthat a zarándoklással kapcsolatban. A lelki megnyugvást, az élet célját keresők számára szállásként is szolgál.

Kérjük, ossza meg máshol is!