A traktordübörgés ünnepe

admin
349
találat

A nyári határi munkák közepette a gazdatársadalom mindig talál magának egy-két napot, amikor ünnepelhet, kikapcsolódhat és újult erővel folytathatja az élelmiszer termelés, nem kis kockázattal járó feladatát.

A magas és stabil hozamok alapföldtétele a szaktudás, a jó talajmunka, de nem utolsó sorban a kiváló erőgépek alkalmazása, amelyek megteremtik a növényeknek azokat a körülményeket, amelyek közepette jól teljesítenek. A vajdasági Szenttamáson negyedik alkalommal rendeztek Traktorfesztivált. Az újabb és régebbi erőgépekkel dübörögve vonultak végig a termelők a  falu utcáin, és ezúttal az agráriumot, az élelmiszertermelést ünnepelték, nem csak a kényes helyzetet taglalták.

A felvonulásra és a nap folyamán megrendezett ügyességi feladatokra mintegy 50-en jelentkeztek. Nem volt könnyű a több száz nézelődő előtt a szalmabálákból kialakított akadálypályát teljesíteni, hiszen időben kellett felmérni a bevetendő kanyar nagyságát és szögét. Igaz, a kisebb erőgépek könnyebben  vonultak végig a pályán, viszont a nagyobb traktorokkal a tolatól feladatban jobban telejsítettek a gazdák. A pótkocsi-húzás is igazi összetett gondolkodást igényelt. Maga az akadálypálya és az ügyeségi játékok a mindennapokban is tükröződnek, hiszen a gazadsági udvarokban nem mindegy, hogy van beparkolva a masina, és a határban, a szervezett munák idején is nagy odafigyelést igényel az összehangolt munka.

Az egész napos rendezvényen a gyerekek sem unatkoztak. Számukra is ügyességi játékokat találtak ki a szervezők. A nem kis erőt és egyensúlyérzéket igényelő megpakolt szekértolásban a lányok bizonyultak ügyesebbeknek, míg az iszapos vízben való csavarozásban a fiúk győztek. Volt még zsákban ugrálás, traktorgumi-gurítás és más verseny-feladatok is. A legügyesebbeket, illetve legszerencsésebbeket ezúttal kecskegidával és nyuszival örvendezettték meg.
A rendezvényt a szervezők gépbemutatóval szerették volna színvonalasabbá tenni. A Magyar Kormány gazdaságélénkítő programjának köszönhetően a szenttamási magyar ajkú gazdáknak sikerült olyan mezőgépeket és eszközöket vásárolniuk, amivel még hatékonyabbá tehető a termelés, versenyképesebbek lehetnek a piacon. Az öntözőberendezésektől kezdve, a talajsímítókon keresztül egészen a vetőgépekig, eddig 76 termelő részesült szép összegű támogatásban. Mint mondták, nagy segítség ez számukra, mert a jelenlegi terményárak mellett és gazdasági helyzetben önerőből nem képesek új és nagy telejsítményű gépeket vásárolni.  Valamennyi mezőgép már munkába is állt, és szemmel látható a velük elvégzett munka miősége, így a telejsítőképessége is.

A Szenttamási Traktorfesztivál résztvevőit üstben főzött babbal vendégelték meg a résztvevők.

Kérjük, ossza meg máshol is!