A hagyomány a kézimunkával is éltethető

admin
289
találat

A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

a különböző leletek feltárásával. Az eredeti, néhol több mint 100 éves példányokat, legyen az tárgy, vagy mindennapos eszköz, vagy éppen kézimunka, az erre a külön célra kialakított Tájházakban őrzik a helyi egyesületek lelkes tagjai. A kutatás során, évtizedekkel ezelőtt jöttek rá az ügyes kezű asszonyok, hogy Vajdaságban számos kézimunkával készült tárgy maradt meg, amelyek híven tükrözik az itteni nép  motívumvilágát, a színkavalkád összhangját. A Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetsége két évtizeddel ezelőtt vállalta azt a fontos szerepet, hogy névsorba veszi mindazokat a személyeket, illetve csoportokat, akik egy-egy kis és nagyobb településen küldetésüknek tekintik és élik meg a hagyományőrzést. Az évek során nőtt a szövetség tagsága, mára közel 40 faluból, városból, vagy éppen tanyavilágból verbuválódnak össze mindazok, akik a tettükkel, alkotásaikkal gazdagabbá teszik mindennapjainkat. Az eredeti és a modern korban született alkotásokat a nagyvilágnak is érdemes megmutatni, hiszen a hírnevet és újabb ötleteket, új feltárásokat csak kapcsolatépítéssel lehet kialakítani. Ezzel az erénnyel élve az idén 19. alkalommal rendezték meg a Szövetség nemzetközi kiállítását, melynek  Kúla, illetve az ottani Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont. 37 községből 1500 értékes darabot, kézzel hímzett, varrt, horgolt és barkácsolt tárgyat, eszközt lehetett megtekinteni a négy napig tartü kiállításon. Különös figyelmet vonzott Kúla testvérvárosának, Kalocsának a kiállító részlege, hiszen a vidékre jellemző motívumok, a színes virágok jól ismertek sokak előtt. Egy motívum azonban új keletű: a paprika. Ugyanis a régi motívumvilágnam nem szerepelt a paprika, ez a szimbólum a közelmúltban került fela terítőkre, a kötényekre, a hímzett dolgokra, utalva arra, hogy Kalocsa a fűszerpaprikáról kapra hírnevét.

A kiállításon Orosháza is szerepelt, a fehérhímzéstől kezdve a töltött hímzésig minden nemű technika megtalálható volt a vendégek kiállításán.  A kézzel faragott dísztárgyak, mint a malom vagy éppen a szőtt kosarak, használati tárgyak, festmények, mind a fantázia és az emberi kreativitás gyümölcse. Ízlések és ízlések különbözőek, de a nagy kavalkádban mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb és legkülönlegesebb tárgyat.
A Szövetség elégedetten nyugtázta, hogy a hagyományos kézimunka még megtalálja a helyét a mai kor emberének ízlésvilágában és a kettőt ötvözve egyedi stílus is kialakulhat egy-egy háztartásban.

Kérjük, ossza meg máshol is!