Pécsi napok Újvidéken

admin
276
találat

Május 26-28-ig háromnapos programsorozattal mutatkozott be Pécs Vajdaság székvárosában, Újvidéken. Ugyanis Baranya megye fővárosa 2010-ben nyerte el az Európa Kulturális Főváros rangot,

így a délvidéki bemutatkozás a Déli nyitás projekt egy része.  Újvidék sok tapasztalatot kaphat a testvértelepülés vezetőitől. A magyar kulturális kormányzat által hangsúlyozott, szomszédos déli államokat célzó kulturális kapcsolatfelvételben és együttműködések elindításában Pécs vállalta a főszerepet. Köszönve a neves rangnak Pécs sokat profitált, ami a kulturális életben, továbbá a gazdaságban látszódik meg. Nem vitás, hogy mai napig a turisták egyik kedvenc célvárosa lett, míg Újvidék most kezd érdekes lenni számukra.

A magyar város vezetősége a magyar kulturális értékeket hivatottak népszerűsíteni. Nemzetpolitikai küldetést teljesítenek, hiszen a programok alkalmával, azaz a Pécsi kulturális napok alkalmával biztosítják a magyar kultúrához való hozzáférés lehetőségét a Vajdaságban.

A  három napos programsorozat egyik szegmentuma a Pécsi élet címet viselő fotókiállítás volt. Arra fektették a hangsúlyt, hogy 2010 óta miben fejlődött a város és mi mindent kamatoztatott a címből. A főszervezők nem titkolt vágya, hogy a 30 képből álló kiállítással minél több újvidékit csábítsanak Pécsre, de a következő években is sokat tesznek majd azért, akár az EKF programokra való felkészülés kölcsönös kisegítése jegyében, hogy turisztikai bemutatkozásokat szervezzenek a Vajdaságban és Újvidéken.

A Pécsi napok keretében borkóstoláson is részt vehettek az érdeklődők, ugyanis Magyarország egyik legjelesebb borvidéke található a Pécstől 30 kilométerre fekvő Villányban. A kóstolón fehér, vörös- és rozé borokat kínáltak a szakavatott sommelierek.

A művészetek sorából nem maradhat el a zene sem, hiszen a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola évről évre jeles művészeket nevel ki. A Daniel Speer Brassdance célja a rézfúvós muzsika szépségeit szélesebb körben megmutatni. A több európai városban megtartott koncertjük után most Újvidéken jazz, pop és rock örökzöldekkel tarkították a műsort.
A kulturális életet gazdagítja még az 1973-ban alakult Bartók Béla leánykar is, amely egy felemelő koncerttel ajándékozta meg az újvidékieket.

Az Európa Kulturális Fővárosa címért futott versenyben és a felkészülésben jövőre Újvidék mutatkozik be Pécsett.

Kérjük, ossza meg máshol is!