Klarisszák temploma – Pozsony

admin
323
találat

Ha röviden szeretném bemutatni a klarissza apácarendet, mindenképp fontosnak tartanék elmondani néhány alapvető dolgot. A legfontosabb információ róluk, hogy ők tulajdonképpen az Assisi Szent Ferenc

által alapított ferences rend női ágának képviselői. Alapítójuk Assisi Szent Klára.
Mindkét rend – mind a ferences, mind a klarisszák – templomai, a kolduló és elmélkedő rendek szabályai szerint, rendkívül egyszerűek voltak, tornyuk nem volt. Egyetlen kis haranggal rendelkeztek, melyet ima idejekor megkondítottak. Ezt a szabályt Pozsonyban mind a ferencesek, mind a klarisszák templománál figyelmen kívül hagyták. Itt épületeik, magas tornyaikkal igencsak feltűnőek.

Magyarországon a klarisszák első rendháza 1239-ben, Nagyszombatban jött létre, majd ezt követte Pozsony, 1297-ben. Ezek után következett Óbuda, Nagyvárad, Sárospatak, Kolozsvár, Buda, Pest és Zágráb. A magyar elit leányainak neveltetése mellett, fontos szerepet töltöttek be a szegényekről való gondoskodás terén. Jelenleg az egész világon mintegy 600 kolostorban, 15 000 klarissza apáca tevékenykedik.

A pozsonyi klarisszák templomának mai formája újjáépítés eredménye, az eredeti épületet Mária Terézia császárnő, a 18. században lebontatta. Az eredeti épület – mely templom és zárda is volt egyben – helyén eredetileg cisztercita rendház állt. Ide költöztek be a 13. század végén a már fent említett előkelő családok leányai. A 14. században gótikus stílusú átépítés következett. Ekkor épült a mintegy 34 méter magas, gazdagon díszített, faragott tornya is. Az 1590-es tűzvészben komoly károkat szenvedett, Pázmány Péter érsekre várt a feladat, hogy rendbe hozassa. 1637-ben épült újjá, reneszánsz stílusban. A 18. század közepétől 1908-ig jogi akadémiának és katolikus teológiai szemináriumnak adott otthont. Hallgatói közt volt többek közt Bartók Béla zeneszerző is.

Az épület történetéhez hozzátartozik, hogy egy ideig itt őrizték IV. Béla király lányának, Margitnak földi maradványait. Köztudott, hogy IV. Béla a tatárjárás elhárításának reményében, Istennek ajánlotta fel egyik lányát, aki életét a Nyulak szigetén épített kolostorban töltötte. Egyes források szerint az apácák Buda, 1541-es elfoglalásakor előbb Nagyváradra, majd Nagyszombatba menekültek. Végül a pozsonyi klarisszák templomában telepedtek le – Margit koporsójával és ereklyéivel egyetemben. Mára ezekből semmi sem maradt, állítólag a nővérek elajándékozták, illetve eladták őket.

Az épületben manapság hangversenyeket, kiállításokat, valamint tematikus sétákat szerveznek.

Kérjük, ossza meg máshol is!