A galgóci Erdődy kastély

admin
310
találat

Felvidéken, Nagyszombattól 19 km-re északkeletre, a Vág partján terül el Galgóc (szlovákul Hlohovec) városa. A cseh határhoz közelebb fekszik, mint a magyarhoz, tehát már viszonylag északon található,

mégis 2011-ben 22 701 lakosából még mindig volt, aki magyarnak vallotta magát. Nem sokan: egész pontosan 21-en, de ők még mindig magyarok, és remélhetőleg az unokáik is azok lesznek.

A várostól délre fekszik fő látványossága, az Erdődy kastély. Eredetileg vár állt a helyén már a 11. században, alapjai viszont még a 9. századból származnak. Az évszázadok során jó pár átalakításon keresztülment, többször cserélt gazdát. IV. László király 1275-ben az Aba családot jutalmazta meg vele. Későbbi tulajdonosai közt volt az Újlaky család – akik gótikus stílusjegyekkel látták el az épületet –, majd a Forgáchokhoz került, ők a reneszánsz jegyében építtették át.

A Thurzó család után, 1720-ban az Erdődy család birtokába került az épület, akik irányításával az teljesen megújult, illetve átalakult. Erdődy Józsefnek köszönhetően a 19. század fordulóján valódi luxuskastélyként tartották számon, ez volt számára a virágkor. Utolsó nemesi származású tulajdonosa Erdődy Vilmos volt, aki családjával 1945-ig élt itt. Bútoraik és használati tárgyaik egy része máig épségben megmaradt.

A II. világháború végén Erdődyéknek el kellett hagyniuk a családi fészket, mivel azt a szovjet seregek foglalták el, hogy katonai kórházként használják. Miután a szovjetek kivonultak, a csehszlovák hadsereg sajátította ki magának az épületet. Utoljára javítóintézetként működött. Később a Szlovák Arisztokrata Egyesület szerette volna megvásárolni a kastélyt, de ebből végül nem lett semmi. Az építményt sorsára hagyták, az 1990-es évektől üresen áll, jelenleg Galgóc városának tulajdona.

Ma már csupán kívülről lehet megtekinteni, belülről ugyanis életveszélyes. Ha másért nem is, a kastélyhoz tartozó hatalmas park és az abban épült színházterem miatt azonban érdemes ellátogatnunk ide. Teljes területe mintegy 16 hektár.

Kérjük, ossza meg máshol is!