Múltat feltáró tábor

admin
299
találat

Gyergyószentmiklós közelében már XIII. alkalommal szervezték meg az EMI tábort. Az Erdélyi Magyar Ifjak szövetsége által szervezett táborban idén is a múlt ismertetését tartották a legfontosabbnak a szervezők.

Újdonságnak számított viszont, hogy a rendezvény a Magyar Turán Alapítvány partnerségében valósult meg, a szervezőcsapat a hagyományőrző jelleget erősítette ezzel.
A tábor meghívottjai egybehangzóan állították, hogy az igaz élet, a megmaradás és a boldog jövő érdekében elengedhetetlen a történelem, a múlt, a hagyományok, illetve a nemzeti értékek ismerete. Ezt mindenki a saját szakterületére vonatkoztatva, vagy az általa átélt tapasztalatokkal alátámasztva tárta fel és visszatérő téma volt az autonómia is. Előadást tartott többek között: Mandics György művelődéstörténész Mátyás király titkairól, Nagy Attila a Székelyföldi Jégkorong Akadémiáról, Wittner Mária az 1956-os szabadságharcról, Vincze Gábor történész a békediktátumig vezető útról, Harangozó Imre néprajzkutató Szent Lászlóról, a magyar lovagkirályról mesélt érdekes történeteket, míg Bíró András Zsolt antropológus előadássorozatában a természettudományok tükrében tárta fel a magyar őstörténetet.
Bemutatták ugyanakkor a jurta építést, a honfoglaláskori viseletet, az akkori életmódot, a nomád hadakozást és fegyverzetet. Harmadszor tartott lovasíjász-bemutatót a táborban Pászka Lehel székely lovasíjász, akinek a Guinness bizottság is elismerte világrekord-kísérletét: 37.74 másodperc alatt 15 íjjal talált célba, egy 400 méteres pályán vágtázva kantár és nyereg nélkül.
Idén sem maradtak el a tábor hagyományos programjai az újak mellett: lehetett kézműveskedni, íjazni, ostort pattogtatni, volt borkóstoló, rovásírás tanfolyam és számtalan koncert. A gyermekeknek külön programokat szerveztek, hogy a fiatal szülők zavartalanul részt tudjanak venni a programokon. A sátorozók száma meghaladta az ötszázat, de volt nap, amikor 2500-an váltottak belépőjegyet. Az anyagi nehézségeket önkéntesek munkájával kompenzálta a fiatal csapat, Sorbán Attila Örs főszervező pedig megígérte, hogy jövőre is megszervezik az EMI tábort.

{gallery}tajerinto/EMI{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!