Megújulásban a remény

admin
285
találat

Pancsova a Dél-bánáti régió nagyobb városai közé tartozik. A Duna és a Temes találkozásánál fekszik, a népszámlálási adatok alapján 127 ezren lakják, ebből a magyarok száma megközelíti a négyezret.

A hívők a katolikus és a református hitvalláshoz tartoznak.  A református egyházközösség több, mint 150 éves, kis létszámú, mindössze 45 főt számlál, de ennek ellenére a parókia és a templom felújítására nagy szükség van. A tatarozások már két éve folynak, de még távol van a befejezés.  Az eddigi munkálatokra egy millió dinár, azaz 2,5 millió forint értékű állami támogatás járt, amivel a tervezett beruházások meg is valósultak. A munkákat maga a lelkész, Szilágyi Zoltán és az egyházközösség tagjai végzik. Eddig a belteret, a csatornát és a falak szigetelését sikerült megoldani, de mint ahogyan a lelkész fogalmazott, a felújításnak itt még nincs vége. Nagyon nagy szükség lenne a nyílás-zárók cseréjére is, de erre anyagi forrásuk már nincs. A lelkipásztor bízik a jóakaratú emberek támogatásában, ugyanakkor külföldi segítségben is reménykedik.

Egyébként a közösség, bár kis létszámú, mégis összetartó, lelkes és erős kapcsolatot ápol a közeli Hertelendy-falvi közösséggel, akivel sok közös programot valósítanak meg. Mind a gyerekekkel, mind az idősebbekkel egyöntetűen foglalkoznak, heti rendszerességgel hitoktatást szerveznek, továbbá a nyári és a téli időszakban tematikus táborokba várják a gyerekeket, ahol az összetartásra, a hitre, a vallás megélésére tanítják az egybegyűlteket. A gazdasági elvándorlás ezt a vidéket sem kerüli el, viszont az igehirdetés a mai kor eszközeinek köszönhetően, a világhálót kihasználva, folyamatosan megszervezhető. Hivatalos facebook – oldalt nyitott az egyházközsség, amelyen keresztül heti rendszerességgel ötperces áhítatban szólnak azokhoz a hívőkhöz, akik igényt tartanak az Igére, ám környékükön nincs lehetőség templomba járni. A fiatal lelkész büszkén mondta el, hogy az on – line  igehirdetésnek már több, mint 1500 követője van.

Az összetartás és a közösség erejének népszerűsítése érdekében harmadik alkalommal tartják meg a Reformátusok Világtalálkozóját, amelyre szeptember 19-24-ig kerül sor a Hertelendy-falvi közösségben. Az ünnep, más néven Kirvaj, a két templom felszentelésének ünnepe, amelyre szinte a világ minden pontjáról hazalátogatnak az elszármazottak, érkeznek a vendégek. A fiatalokat előadások, barátkozási programok, Kirvaj-fa állítás várja, valamint pörköltfőző versenyt tartanak a  gasztronómia szerelmeseinek. Az ünnepet pedig közös mulatsággal, székely-bállal zárják a helyi Tamási Áron Művelődési Egyesületben.

Ünnep ez a dél-bánáti magyarság számára, hiszen a változásokkal és az élet viharában a fogyatkozást tapasztalják, de ha bíznak a csodákban, akkor ezen a vidéken még sokáig megmarad a magyar anyanyelv. Az egyházközösség vezetői minden támogató és önkéntes vállalkozó, hívő ember munkáját megköszönik és bíznak a további közreműködésben és támogatásban.

Kérjük, ossza meg máshol is!