A nyékvárkonyi kastélyszálló

admin
292
találat

Felvidék Dunaszerdahelyi járásában, a járási központtól 5 km-re, déli irányban fekszik Nyékvárkony község, mely 1940-ben két különálló település egyesítésével jött létre. Az 1910-ben tartott népszámlálás idején

Csallóköznyék 643 lakosából 639 magyar, illetve 4 német volt, míg Várkony 866 lakosából 840 magyar, 15 horvát, 10 szlovák és 1 német ajkú volt. Az összevont község nemzetiségi összetétele egy évszázad alatt – annak is főként utolsó évtizedében – sokat változott. Érdekesnek mondható, hogy míg 2001-ben 2537 lakosából 2351 vallotta magát magyarnak, 180 szlováknak, 2011-re – az összlakosság számottevő gyarapodása, illetve csökkenése nélkül – mintegy 160 magyar eltűnt, miközben körül-belül ugyanennyi szlovák termett a helyükön… Ahogy mondani szokták: „az anyag nem vész el, csak átalakul”…

A község gyönyörű helyen terül el, megannyi termálvízforrás közt, nem messze a bősi vízi-erőműtől. Számos látnivalóval büszkélkedhet, melyek közül kiemelhetjük a XIV. században épült Szent Jakabnak szentelt római katolikus templomot, az 1740-ben, a Szentháromság tiszteletére emelt, ugyancsak római katolikus templomot, Nepomuki Szent János szobrát 1750 környékéről, illetve a község központjában található XIX.század közepéről fennmaradt, tipikus parasztház.

Amennyiben úgy döntünk, egy fárasztó hét után ide utazunk kikapcsolódni – és megengedhetjük magunknak –, nem kérdés, hol szálljunk meg. A település több mint száz éves kastélyában jelenleg az Amade Château, ötcsillagos kastélyszálló üzemel, ahol a luxus és a nyugalom már-már kézzel fogható. Harminc egyedi szobából, tíz különálló lakosztályból választhatunk. Az ágyakat kézzel szőtt, finom anyagok borítják, falain kézzel festett tapéták díszelegnek.

Várkony volt az Amadé család bölcsője. A Pozsony Vármegyéhez tartozó bősi uradalmat 1264-ben ajándékozta a király Amade Lothardnak, kinek leszármazottai közt akadt nádor, várkapitány, királyi főbizalmas, s voltak bárók és grófok is. Az eredeti kastély munkálatainak kezdetét nehéz lenne meghatározni, mendemondák máig keringenek arról is, hogy eredetileg várkastély volt, azonban valószínű, hogy e helyen csupán kúriája volt a nemesi családnak. Mikor a XV. században székhelyüket a bősi vízi várba helyezték át, megkezdődött a várkonyi kastély romlása.

Az Amadé család 1845-ben férfi ágon kihalt. A már-már romos kastély, az azt körülölelő birtokkal először a Schmertzing család birtokába került, aki eladták azt Pfeifer Mátyásnak. Ő kezdte újjáépíteni az épületet, ami Lajos-korabeli kastélyként éledt újjá, s ahol egy évszázaddal később mi is megszállhatunk.

Kérjük, ossza meg máshol is!