Vízi kaszárnya Pozsonyban

admin
327
találat

Pozsony mindig is fontos stratégiai és kereskedelmi központnak számított Európában. Ebből kifolyólag a történelem során, minden korban figyelemre méltó katonai jelenlét volt megfigyelhető a városban.

A Habsburg uralkodók idején itt állomásozó igencsak számottevő helyőrség ellátása és elszállásolása a helyi polgárok feladata volt. Ez alól a jelentős teher alól szabadultak fel 1763-ban, mikor is felépült a pozsonyi vízi kaszárnya, a Duna-parton – innen a neve.

Az épület két gyalogezrednek adhatott helyet egy időben, az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb ilyen nemű építményének számított. Tervezője, Franz Anton Hillebrandt elsősorban az egyszerűséget és a praktikumot tartotta szem előtt. A cseréptetős épület alaprajza téglalap alakú, közepén nagyméretű udvarral, mely a kiképzéseknek adott helyet.
1805 és 1809 közt a katonák mellett, itt tartották fogva a napóleoni háborúk hadifoglyait is. 1848-ban és 1849-ben a forradalom politikai foglyainak ideiglenes „lakhelyéül” szolgált. Az épület falai közt raboskodott többek közt Mednyánszky László ezredes, Rázga Pál evangélikus lelkész, illetve Madách Imre is.

Az I. világháború vége felé lázadás tört ki a kaszárnyában, melynek alkalmával a katonák több tisztet is megvertek, rangjelzéseiket pedig leszaggatták. A zendülés végeztével a vezetőség, hogy példát statuáljon, kivégzett két szlovák katonát a várban.

A trianoni békediktátum után Pozsony a Csehszlovák állam részévé vált, a kaszárnyát pedig Milan Rastislav Štefánik tábornokról nevezték el, akinek Masaryk és Beneš mellett nagy szerepe volt Csehszlovákia megalakulásában.

A II. világháború kitörésétől fogva a kaszárnyában szlovák katonák állomásoztak. A harcok befejeztével az épület az államosítás áldozata lett, s azóta a Szlovák Nemzeti Galéria használja. Az épületben több állandó tárlat is megtekinthető.

Az első emeleten található tárlatok címei:
– Régi európai művészetek a XVI.-XVIII. századokból
– A XIX. századi művészet Szlovákiában
A második emeleten látogatható tárlatok:
– Szlovákia gótikus művészete
– Szlovákia barokk művészete

Ezeken felül a Vízi Kaszárnya épületében, a Szlovák Nemzeti Galéria két részre bontva mutatja be a XX. századi művészetet: klasszicista modernizmus (1920-1940) és késői modern művészet (1960-1980).
A galéria hétfő kivételével a hét minden napján 10.00-tól 17.30-ig várja a látogatókat.

Kérjük, ossza meg máshol is!