Malonyai kastély

admin
391
találat

Kedves olvasóink egy korábbi írásunkban már olvashattak a világon egyedülálló malonyai arborétumról. Akkor említettük, hogy az örökzöld park szélén máig áll
az Ambrózy-Migazzi házaspár szemrevaló kastélya, melyet a mai alkalommal közelebbről is megismerhetünk.

Az ifjú pár 1892-es egybekelését követően rögtön hozzáfogtak az építkezés munkálataihoz. Előkészítették a telket, két év alatt jelentős terepmunkálatokat végeztek el. Balogh Lőrincz tervei alapján, Guttman építőmester irányításával 1894-ben elkészült az eredetileg szimmetrikus, csaknem szabályos négyszög alakú alaprajzzal rendelkező, kétszintes főépület. 1905-ben bővítették az északi szárnnyal, s ekkor épült a torony is, mely alatt melegház található.

Az Ambrózy-Migazzi István tiszteletére berendezett emlékszoba, illetve a lépcső alatti rész az expozíciókkal és időszakos kiállításokkal a nyitvatartási idő alatt szabadon látogatható, míg a Fák világa tanterem és Alkotóműhely, valamint a könyvtár csupán előzetes egyeztetés után tekinthető meg. Hajdan megannyi régiség, Lucas Cranach XVI. századi képzőművész számos alkotása, valamint Diego Velázquez XVII. századi festő egy portréja is a kastély berendezéséhez tartozott. A két világháború közötti időszak azonban ezt az épületet sem kímélte. Amellett, hogy kirabolták, belső tere jelentős romlásnak indult.

A II. világháború utáni államosítás során helyzete csak romlott: belterét átépítették, falait kifestették, az emeleten irodahelyiségeket alakítottak ki, mennyezetét modernizálták, egyenessé tették.

Mára megítélése meglehetősen javult. A nemzeti műemléképület fontosságát mutatja az is, hogy a környező falvak mikrorégiójának egyesülete szimbólumává választotta, így különböző reklámanyagokról, képeslapokról is visszaköszön.

A kastély nyitva tartása a következő:

Április 1. – Október 25.
Hétfő – Péntek 7.00 – 18.00
Szombat, vasárnap és ünnepnapokon 8.00 – 18.00

Október 26. – Április 3.
Hétfő – Péntek 8.00 – 17.00
Szombat, vasárnap és ünnepnapokon 8.00 – 17.00

Kérjük, ossza meg máshol is!