Túraösvények a délvidéki Pannon borrégióban

2021-01-01 - 2021-12-31

469
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168
Kép forrása: https://szallas.hu/programok/losz-szurdik-tanosvenyek-szekszard-p4349
 
A délmagyar Pannon térség a kultúra, gasztronómia, borkultúra és a turisztika szempontjából az ország egyik izgalmas régiójának mondható. Löszös talaja a bortermelésnek kedvez, ezen kívül számos történelmi látnivalókkal büszkélkedhet. A Tájérintő oldal térképén Pannon szőlő- és borgazdaságokat bogarászva olyan ökoutakra bukkantam rá ezen a dunántúli területen, amelyeket a természetjárók kedvelőinek kiváló időtöltést, aktív kikapcsolódást jelenthet. Közülük párat az alábbiakban kiemeltem. Az első kettő túraútvonalat, ha Paksról indulunk, az M6 autópályáról vagy az E73 autóútról letérve közelíthetünk meg, az utóbbihoz pedig úgy jutunk, ha Bólynál elhagyva az utunkat, mellékutakon Villány felé vesszük az irányt.
 
Paks - Ürge tanösvény: a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, védett terület Paks határában. Az út mentén ürgékkel, valamint egyéb olyan ritkaságnak számító állat- és növényvilággal találkozhatunk, amelyek az egész országban is nehezen lelhetők fel. Egy hosszabb és egy rövidebb útvonal is létezik, rendre 6,3 km, valamint 3,3 km hosszúak, időtartamuk 5 és 3 óra. Táblák mutatják az irányt, így biztosan nem tévedünk el. Írások szerint bár az ürgemező az egyik legtermészetesebb formában fennmaradt homokpuszta a Dunántúlon, mégis erősen károsító hatások érik.
 
Szekszárd - Lösz-szurdik tanösvények: a túra útvonala löszbe vájt egykori barlanglakások mellett vezet. A szurdok, mint geológiai képződmény érdekes, helyenként kiváló panorámát nyújt a tájra. Feltáratlan lehetőségeket rejt a régészek számára, mivel emberi és állati csontokat is találtak már arrafelé. Vélhetően ezekről a maradványokról nevezték el a Csontos-szurdikot. Egész évben látogatható, így nincs korlátozásokhoz kötve, és ha a lehetőségek engedik, a felfedező utunkat összeköthetjük egy borkóstolóval.
 
Nagyharsány - Panorámasétány az Ördögszántotta hegyen: Szársomlyó a Villányi hegység 442 méter magasságában fekszik, a sétányt a keleti végében építették, és ugyan a nyugat-balkáni eredetű, de a Villányi hegység endemikus védett növényéről, a február-márciusban nyíló, liliomvirágúak rendjébe tartozó magyar kikerics után keresztelték el. A sétány építésének célja a hegyen lévő, az egykori kőfejtő helyén létesített Szoborparkhoz és a dél-Dunántúli Natura 2000 természetvédelmi területekhez vezető út kiépítése volt. 
Érdekességként megemlítendő, hogy a magyar kikerics a forgalomból kivont régi kétforintosok hátlapját díszítette. Továbbá az ördögszántás elnevezéshez is egy legenda fűződik, ami maga az ördög és egy nagyharsányi lány beteljesületlen frigyéről szól. Az ördög miközben macskákkal szántotta fel a hegyoldalt, hogy feltételeket teljesítse és övé lehessen a kiszemeltje, egy kukorékolásra eldobta az ekét és ő maga bebújt a földbe, ahonnan ma is kénes víz bugyog elő. A lányról nevezték el a forrást Harkánynak, a déli domboldalt pedig  ördögszántásnak. Fontos megjegyezni, hogy a déli domboldalon sajátos mediterrán mikroklíma alakult ki.
A szoborpark nonfiguratív műalkotásoknak ad otthont, melyek nagyrészt nagyharsányi és beremendi szürke mészkőből készültek. 
 
Forrás:
 
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-paksi-urge-mezo-tanosveny.html
https://www.travelo.hu/kozel/20200622-magyarorszag-nagyharsany-szoborpark-panoramasetany.html
https://morzsafarm.hu/tavaszvaro-kimozdulas-kikerics-turak-a-szarsomlyon/

Helyszín: Paks, Magyarország