Látnivalók az ország északkeleti csücskében

2021-01-01 - 2021-12-31

379
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168
A magyar-ukrán határ közelében, ahol a Tisza kanyarogva választékot hagy maga után a két ország közt, Szatmárcseke, Tarpa és Túristvándi, Magyar négyesében bukkantam olyan látnivalókra a Tájérintő oldalon, amelyekről mint érdekességek, muszáj szót ejteni. A 41 és 491-es számú autóutakról lehet mellékutakon megközelíteni a településeket.
 
Szatmárcsekei csónakos, fejfás református temetőben több mint 600 embermagasságú, stilizált csónaklakú kopjafa áll. Eredetük máig vitatott. Egyes feltételezések szerint ősi, ugor temetkezési szokást jelképezik, még mások azt állítják, hogy a Tisza áradásakor csak csónakban vihették ki a halottakat a temetőbe. A csónakok mérete, formája és díszítése utal az elhunyt korára, nemére és vagyoni helyzetére. Hajdúböszörményben is vannak hasonló fejfás temetők.
 
Ebben a temetőben emeltek emléket Kölcsey Ferencnek, a Himnusz írójának is. A Kölcsey társaság a költő halálának 100. évfordulóján exhumáltatta és maradványait e síremlék kriptájában helyezte örök nyugalomra.
 
Túristvándi vízimalomról (https://tajerinto.hu/?p=694) és a Tarpán található Tokaji-féle szárazmalomról (https://tajerinto.hu/?p=344) már korábbi cikkeinkben írtunk róluk.
 
A Luby-kastély a rózsák kastélyaként ismert a Magyar nevű szatmári faluban. Bár látogatási tilalmak lehetnek érvényben, de ha lehetőségünk engedi, tekintsük meg a manzárdtetős klasszicista épületet, valamint az ahhoz tartozó rosariumot. Az ország legnagyobb rózsakertjeként híresült el, többféle rózsafajtát ismerhetünk meg, illetve nemesítőik történetét. Építtetőjét Luby Gézát, a kor rózsakirályként emlegették. A család felmenő ága szoros kapcsolatot ápolt a kor meghatározó szellemiségeivel, mint Kölcsey Ferenccel, Petőfi Sándorral és Herman Ottóval. A kastély ma kultúrának, történelemnek és a gasztronómiának ad otthont. A zenélőkert, szökőkutak, a pálmaház, a parkban sétáló páva és Margit, a kastélyt őrző kutya, mind hozzátartoznak a kastély varázsához.
 
 
Tartalom forrása és kép: https://impressmagazin.hu/vilagorokseg-magyar-kopjafejfas-temetok/
Egyéb: http://szatmartour.hu/latnivalok/kolcsey-ferenc-sirja-szobra-szatmarcseke/

Helyszín: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Magyarország