Turisztikai látványosságok a Fertő-tó magyar oldalán és annak közelében

2021-01-01 - 2021-12-31

377
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

A Fertő tó az ország északnyugati határa mentén, Sopron mellett található. Nagyobb része Ausztriához tartozik. A magyar rész vízfelületének háromnegyedét, osztrák részen a felét nád fedi. Típusát tekintve sztyepptónak tekintendő, sótartalma pedig a Balatonénak 33-szorosa. A 84 és 85-ös autóútról letérve mellékutakon közelíthető meg. Sopron közelében, illetve autóval a tavat körbejárva a következő turisztikai látványosságok találhatók.

A Vasfüggöny Emlékhely Hegykőn található. Történetét a helyszínen tájékoztató táblák mutatják be. Létrejöttének célja, hogy azokra az emberekre emlékeztessen, akik az Ausztriát és Magyarországot elválasztó záron keresztül sikeresen átszöktek, akiket szökés közben elfogtak vagy agyonlőttek. 

A fertődi Eszterházi kastély a 18. századvég egyik fő kulturális központja volt Magyarországon. Az állam napjainkban is egy lakosztályt tart fenn az Esterházy család leszármazott tagjainak. Jelenleg kapui zárva állnak a látogatók előtt, de kívülről érdemes a kastélyparkot megtekinteni. Az utak sugárirányban szerteágaznak, azok végpontjában egy kápolna vagy szobor áll. Körülötte francia kertekre jellemző zöld növényzet látható, de a mértani formákból építkező parkot angolparkká formálták. Esterházy Miklósné, gróf Cziráky Margit hozta rendbe a parkot az 1800-as évek végén. Neki és férjének kettős sírja is itt található, amelyet fenyő- és egzótapark vesz körül, de a meglévő tölgyesek mellé mocsárciprusokat is telepített.

Ó-Hubertusz kilátó a Soprontól északnyugatra, a Dudlesz erdőben található. A kilátóból egyedülálló körpanoráma tárul a látogató elé, ahonnan a Schneeberg, Fraknó vára és a Fertő tó tökéletesen látható. 

A Fertőrákosi kőfejtő- és barlangszínházról már korábbi cikkünkben olvashattak a Tájérintő olvasói: https://tajerinto.hu/?p=301.

Fertődobozi Gloriett-kilátót gróf Széchényi Ferenc építtette József nádor tiszteletére, akivel többször is innen gyönyörködtek a kilátásban. A gloriett, a Csúcsos-dűlő 186 méter magas dombjára épített emlékcsarnok. A szó egy épülettípust jelöl, ami parkban álló pavilon- vagy belvedere-szerű létesítményt jelent. Tiszta időben Pozsonyig is el lehet innen látni. A klasszicista építmény fertőrákosi mészkőből készült.

Boszorkány meseösvény: a nyolc állomásból álló, 900 méteres meseösvényt Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus tervezte, és az egyik soproni mese, a Kecske – patak legendája adta hozzá az ötletet. A célja az volt, hogy a gyerekek a legismertebb népszokásokat és a helyi legendákat megismerjék.

Ciklámen tanösvény: végigvezet a Soproni Tájvédelmi Körzeten. A kb. 9 km hosszú túra a Soproni-hegység jellegzetes növényeit és történelmi helyeit is érinti. A kacskaringós ösvény indulópontja a Várisi út buszfordulójánál van, innen halad az útvonal Sopronbánfalváig. Az ország elsőként kialakított tanösvénye, amely a Sopron környékén nagyszámban fellelhető erdei ciklámenről kapta a nevét. A kankalinfélék családjába tartozó gumós növény itt, az ország nyugati felén fordul elő leginkább. Virágzása július és szeptember hónapokra esik.

Várisi tanösvény Lővér Szálló elől indul és 3,3 km hosszan, végig kiépített úton visszatér a kiindulási pontba. Csak gyalogosan járható be, járművel TILOS áthaladni rajta!

 

Kép forrása: http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/boszorkany-meseosveny.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fert%C5%91

https://hu.wikipedia.org/wiki/Esterh%C3%A1zy-kast%C3%A9ly_(Fert%C5%91d)

https://www.visitsopron.com/hu/reszletek/o-hubertusz-kilato

http://www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/gloriett.html

https://www.travelo.hu/csaladbarat/20180402-sopron-parkerdo-uj-tanosveny-nyilt.html

https://www.elmenynektek.hu/vegig-a-ciklamen-tanosvenyen/

Helyszín: Fertőd, Magyarország