Burgenland

2021-01-01 - 2021-12-31

496
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

Burgenland valaha Magyarországhoz tartozott, de nincs külön magyar elnevezése, mivel a Lajtabánságon kívül nem alkotott önálló közigazgatási egységet. A Kisalföld nyugati része, a Fertő tó és az Alpokalja tartozik a területhez. Legmagasabb pontja a 882 méter magasan fekvő Írott-kő, a második legmagasabb csúcs pedig a 862 méter magas Nagy Szarvaskő. A valaha volt magyar területek ma ugyan Ausztriához tartoznak, ennek ellenére még találkozhatunk a volt magyarlakta területeken magyar szóval. A terület kulturális érdekességeket, jó borokat is rejteget a látogatók előtt. Burgenland központja Kismarton, a Bécstől kb. 60 km-re fekvő város, német nevén Eisenstadt. 

Legismertebb kulturális látnivalója a barokk stílusú Esterházy kastély, amely hosszú évszázadokon át az Esterházy család székhelye volt. Eszterházy Pál nádor építette 1663-1672 között XV. századi alapokra, de később neoklasszicista stílusban átépítették. Akkori vendégei között főurak, uralkodók voltak, valamint Joseph Haydn alkotói tevékenységének egyik fő helyszíne is volt. Történelmi személyiségek közül Zsigmond király, I. Lipót császár és Mária Terézia, Ferenc József is látogatták az épületet. Az Eszterházy kastély napjainkban kiállítások, komolyzenei koncertek, fesztiválok helyszíne.

A Frankói vár (Burg Forchtenstein) a Rozália-hegység keleti nyúlványán, egy magas dolomitsziklára épült. Napjainkban az Esterházyak kincstára és fegyvergyűjteménye látogatható a vár falai között. A középkori várat a Nagymartoni grófok építtették, akik „Fraknó urainak” is nevezték magukat. A fraknói grófok, pazarló életmódjuk miatt, később teljesen eladósodtak és birtokaikat, többek közt ezt a várat is, elzálogosították a Habsburgoknak. 1622-ben Esterházy Miklós az osztrák császártól zálogba kapta a fraknói birtokot, majd megkapta a fraknói gróf címet is. Azóta a vár az Esterházy család tulajdonában van, jelenleg az Esterházy magánalapítvány kezeli és működteti a fraknói vármúzeumot. Napjainkban a történelmi környezetben sok programot is szerveznek, a várudvarban kávézó is található. 

Ruszt (Rust) a történelmi Magyarországnak szabad királyi városa volt, ma a középkori városfalakkal körbevett belvárosának óvárosa világörökségi védettséget élvez. A kisváros a Fertő-tó partján található. A gólyák és a bor valamint a szőlő városaként is emlegetik, -nem hiába, mivel a város főutcáján sorakoznak a borozók, és utcái pedig a gólyák kelepelésétől hangosak. Az ott lévő egyes házak még őrzik eredeti reneszánsz vagy barokk stílusukat; homlokzatukat stukkók díszítik. Legrégebbi épülete a gótikus, csúcsíves stílusú halásztemploma, első kövei a 12. századból származnak. Ezt az épületet is többször átépítették, mert belső tere még román-kori freskómaradványokat is őriz.

A purbachi (magyar nevén Feketeváros) pincesoron, festői környezetben 50 történelmi kőpince áll, - egy igazi turistakuriózum! Kitűnő borok mellett a Kárpát-medence finomságait kóstolhatjuk, továbbá minden hónap első hónapján pincesori vigadalom is várja az idelátogatókat. Érdekességként fontos említést tenni a város jelképéről. Egy ház kéményéből emelkedik ki egy török kőszobor, amely a legendák szerint egy török a részegségét aludta ki, de mivel félt a parasztoktól, a kéményben bújt el. Azok azonban ráleltek, és a kandallóban rakott tűzzel kényszerítették ki.

Althodis (magyarul Óhodász) lombkorona tanösvénye a magyar-osztrák határtól nem messze található. Az ösvény a fák között kanyarog 20 méter magasban és 500 méter hosszan épített fahidakon. Magyar nyelvű információs táblák segítik a tájékozódást a lombkoronák között, de sajnos nem túl hosszú; hamar végigérünk rajta. 

 

Kép forrása: https://csodahelyek.hu/2020/01/25/burgenland-top-10-kihagyhatatlan-latnivalok/#5_Fraknoi_var_-_Burg_Forchtenstein
Egyéb források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgenland
https://csodahelyek.hu/2020/01/25/burgenland-top-10-kihagyhatatlan-latnivalok/#5_Fraknoi_var_-_Burg_Forchtenstein
https://kirandulastippek.hu/sopron-es-kornyeke/frakno-vara
https://kirandulastippek.hu/ferto-to/ruszt-rust
https://www.haus-am-kellerplatz.at
https://csodahelyek.hu/2019/06/17/lombkorona-tanosveny-althodis/

Helyszín: Burgenland, Ausztria