Muravidék

2021-01-01 - 2021-12-31

353
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

Kép forrása: http://vinarium-lendava.si/wp-content/uploads/photo-gallery/Vinarium/Vinarium_022.jpg

A Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, valaha a történelmi Magyar Királyság részét képezte, önálló állammá válása előtt pedig Jugoszlávia részét képezte. Székhelye Muraszombat, Szlovénia hét fő országrészének, tájegységének egyike. A régiónak a magyar határral szomszédos településeken, főleg Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él, akiket muravidéki magyaroknak neveznek. A muravidéki szlovének a szlovén nyelv egyik dialektusát beszélik, amelynek azonban akkora az önállósága, hogy sokan külön szlovén nyelvi normának tekintik. A muravidéki nyelvnek is nevezik vagy magyarul vend nyelv a neve. A vidék nyugati és déli határát a Mura határolja, keleti határát a magyar-, északi határát pedig az osztrák államhatár alkotja. A Muravidék látnivalói, nevezetességei tökéletes élményt nyújtanak a látogatók számára. Az alábbiakban párat szeretnék említeni, de ezeken kívül még számos, egyéb érdekességet is találhatunk turistaként a vidéket böngészve.

Lendvai vár

A belváros felett magasodó ikonikus lendvai vár a 12. századból származik, majd átépítése után a mai formáját pedig a 18. században nyerte el. A vár helyiségei adnak otthont a lendvai Galéria-Múzeum állandó- és időszakos kiállításainak. Ha Lendváról beszélünk, akkor említést kell tennünk Zala György szobrászról, Lendva szülöttéről. Az ő keze munkáját dicséri Gábriel arkangyal szobra a Hősök terén, a Háború és Béke szoborcsoport, a négy királyszobor, és a téren minden domborműve. A Lendvavidék borvidék, a dombvidéket szőlőültetvények borítják. 
 
Vinárium torony, Hosszúfaluhegy
 
Lendva-hegyen épült kilátótorony kör alakú, 53,5 méter magas torony, földszinttel és kilenc emelettel. A torony tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan egyszerre látjuk be a négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét. A földszinten étterem található, a torony melletti házikókban pedig a helyi gasztronómia és borok kínálata várja a látogatókat.
 
Szentháromság-kápolna és a Hadik múmia
 
Szőlőhegyek közepette találhatjuk a Lendva hegyen álló Szentháromság-kápolnát. A kápolna egykor katonai erődítmény volt, mely a csatában elesett magyar Hadik Mihály kapitány és egyben gróf üvegkoporsóban fekvő mumifikálódott testét őrzi.
 
Trópusi kert és Orchidea farm
 
Az Ocean Orchids termesztő farm kb. 4 hektáros területen évente 2 millió virágzó orchideát termeszt. Az egzotikus növények közt ylang-ylangra, kávéra, ananászra és vaníliavirágra is bukkanhatunk. Az üvegházat geotermikus energiával fűtik, mivel a terület alatt termálvizet találtak és ebből a forrásból oldják meg házilag a csarnok fűtését. A fekete termálvízre egyébként akkor bukkantak, amikor kőolajat kerestek. Azóta a helybéliek ott fúrták földjeiket, ahol érték és medencékbe gyűjtötték a gyógyhatású fekete vizet. 
 
Muraszombat látnivalói
 
Muraszombat egy csendes kisváros, melynek két főbb látnivalója van. A Mura-vidéket bemutató helytörténeti kiállításnak helyet adó reneszánsz kori Szapáry-kastély, és a Szent Miklós római katolikus harangtornyos plébániatemplom.
 

Goričko Tájvédelmi Park

Goričko Szlovénia északkeleti részén található, amely az osztrák és a magyar határ közelében terül el. A tájvédelmi park területe kb. 462 négyzetkilométer 11 községet és 91 falut foglal magába. A tájvédelmi park főbb jellemzői a mozaikszerű szőlőkertek, gyümölcsösök, rétek és több kultúrnövénnyel bevetett mezők.

Vulkanija Élménypark

Az élménypark Szlovénia utolsó, 3 millió évvel ezelőtt működő vulkánjának kitörésének ismertetése céljából jött létre. Interaktív és oktatási célú tartalmat a modern technológia segítségével szemlélteti. 

Forrás:
https://balancehotel.hu/szlovenia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Muravid%C3%A9k
https://centauriweb.hu/barangolo-utazas-turazas-ember-es-termeszet/mumia-borvidek-sziveben-lendva/
https://csodahelyek.hu/2019/05/17/orchideafarm-es-tropusi-kert-a-szloven-hatarnal/

Helyszín: Muravidék, Szlovénia