Interetno fesztivál

2022-08-01 - 2022-08-31

224
látták

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint Szabadka Város Önkormányzata 2002 óta minden év augusztusában megszervezi az Interetno fesztivált. A fesztivál helyszíne a városháza körüli, városközponti térrész, amely öt napig az Etnopolis nevet viseli. Itt kapnak helyet a színpadok, a kézműves kirakodó vásár, a számos finomságot árusító bódék, sörözők és borozók és a különböző programok. A fesztivál idején a Népkör épülete a Fesztiválklubnak ad otthont, ami az önfeledt szórakozás, a szórakozva tanulás, a táncházak, a világzenei bulik, a közös zenélések és játékok kavalkádjának helyszíne. 

Az Interetno fesztivál fő célja, hogy a különböző kultúrák egymásra találjanak, és megismerjék egymást. Ennek jegyében minden évben különböző országok kiváló táncosait és zenészeit hívják meg Szabadkára fellépni. A táncegyüttesek a világ minden tájáról (Mexikó, India, Törökország, Portugália stb. …) érkeznek, ismert népzenei és világzenei előadók koncerteznek, emellett a legkiemelkedőbb magyarországi és vajdasági néptáncegyüttesek és gyermekcsoportok vesznek részt a fesztiválon. A rendezvény minden korosztályt igyekszik megszólítani változatos zenei eseményekkel, népzenei és néptáncbemutatókkal, játszóházas gyermekprogramokkal. Fontos továbbá, hogy az ifjúság és a felnőtt korosztály azon tagjai, akikhez az év folyamán csak elvétve jut el a népi kultúra, testközelből figyelhetik és élhetik meg annak közösséget teremtő erejét. A fesztivál egyedisége amellett, hogy bemutatja a különböző országok kultúráját, egyedi hagyományvilágát, abban is rejlik, hogy a magyar kulturális értékek közvetítését szolgálja. 

A rendezvény, minthogy részvevői a világ minden tájáról érkeznek, továbbá közönsége is többnemzetiségű, magas színvonalon képes hozzájárulni az európai és nemzetközi kulturális és művészeti együttműködéshez, párbeszédhez. Az Interetno fesztivál a régió egyik meghatározó kulturális eseményévé nőtte ki magát az évek folyamán, így Vajdaságban egyedüliként jegyezték be a CIOFF fesztiválok közé. Az fesztivál költségvetése évi szinten több millió dinárt tesz ki. Finanszírozása lelkiismeretes támogatóknak, valamint a programokra megnyert pályázatoknak köszönhető. Azonban nagy szükség lenne arra, hogy a Népkör Magyar Művelődési Központnak állandó és megbízható normatív pénzforrásai legyenek. A relatív biztos jövőt az jelentené, ha községi vagy tartományi fenntartású kulturális intézménnyé válna.

Képek forrása:

https://interetno.net/hu/jelentes-es-galeria

Helyszín: Szabadka, Szerbia

Támogatóink: Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Petőfi Kulturális Ügynökség Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.