Dályhegyi virágfesztivál

2022-04-01 - 2022-08-31

252
látták

 A horvátországi magyarság nagy része a Drávaszögben él, azonban a Dráván túl, Szlavóniában is vannak még magyar települések. Ilyen településnek számít Dályhegy is, pontosabban mondva Dálya, hiszen az egykori Dályhegy település ma már Dályához tartozik. Az itt élők a történelem során sokszor kerültek nehéz helyzetbe, hiszen sok nemzetiség él ezen a területen. Magyarok, szerbek és horvátok, sokáig pedig a törökök által betelepített ortodox vallású vlahok is éltek itt. A 90-es évek délszláv háborúja heves harcokat eredményezett a faluban, amit követően a település szerb kézre került. Ekkor sok magyar hagyta hátra szülőfaluját. A háború után a magyaroknak sikerült újra közösséggé kovácsolódniuk, akik napjainkra az egyik legaktívabbak.

      A dályhegyi magyarok legrangosabb rendezvénye a Dályhegyi virágfesztivál. A rendezvényt először 16 évvel ezelőtt tartották meg. A COVID miatt érvényben lévő korlátozások miatt a 2020-as és 21-es évben nem tudták megrendezni, de a 2022-es évben már folytatták a tradíciót. 

     A hagyományőrző rendezvényt minden évben tavasszal tartják meg. Ekkor egész napos program várja az érdeklődőket. Nagyszámú virágárus jön ilyenkor Dályhegyre, akik ilyenkor mutatják be portékájukat. Ezek a termelők főleg Szlavóniából és Baranyából érkeznek, kínálatukban pedig több száz virágfajta található meg, így a fesztivál igen látványos. Az egésznapos program során magyar kultúrműsorok, tánc- és helyi népviselet bemutatók kerülnek megrendezésre. A táncegyüttesek és énekkarok között helyiek és külföldiek egyaránt bemutatkoznak. A Dályhegyi Kultúregyesület asszonyai pedig egész napon át hagyományos finomságokkal látják el a látogatókat. A kultúrműsoron, gasztronómia kínálton és virágkiállítókon kívül rendre más termelők is részt vesznek a virágfesztiválon. Olyan helyi termelők, akik így igyekeznek népszerűsíteni saját, hazai, minőségi termékeiket. Fellelhetők közöttük borászok baranyai és szlavóniai borokkal egyaránt, fűszerpaprika termelők, fokhagyma termelők, gyümölcsészek, vagy éppen a hagyományos kosárfonás mesterei is.

    Érdemes meglátogatni a szóban forgó rendezvényt, hiszen amellett, hogy a sok virág látványa lenyűgöző, megismerhetjük a szlavóniai, hegyháti szórványmagyarság kultúráját és vendégszeretetét.

Helyszín: Dálya, Horvátország

Támogatóink: Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Petőfi Kulturális Ügynökség Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.