Az EgyFeszt a zene, a kultúra, a természet és a hagyomány színes kavalkádja

2022-08-04 - 2022-08-07

72
látták

Az EgyFeszt összművészeti fesztivál tavalyi sikere arra ösztönözte a szervezőket hogy idén is megszervezzék az egész Gyergyószéket bevonó rendezvényt. Az augusztus 4–7. közötti esemény struktúrája a tavalyihoz hasonló lesz, azaz a fő helyszínt jelentő Gyergyószentmiklós mellett a Gyergyói-medence településein és Borszéken is lesznek programok. Az EgyFeszt a zene, a kultúra, a természet és a hagyomány színes kavalkádja. Az a hely, ahol a hagyomány és a kortárs trendek ötvöződnek. Gyergyószentmiklóson most is várni fogják a közönséget a táncház-, jazz-, retro-, alternatív, örmény-, színház és könyv-, illetve képzőművészeti udvarok, valamint a gasztroutca is számos programmal készül. 

Nagy újdonság a Világzene színpad, ahol a műfaj neves képviselői lesznek jelen, mint a Selfish Murphys, a Parno Graszt, Nicola Parov és Herczku Ági, a Tárkány Művek, a Rackajam és sokan mások. A fesztivál zenei palettáján rengeteg más műfaj is képviselteti magát és magába foglalja a legismertebb hazai és nemzetközi előadókat, de a népzene és a táncház sem marad ki a programból. Ízelítő a zenei kínálatból: az idei sztárfellépő a Gipsy Kings, fellép továbbá Hobo és bandája, a Rackajam, Sárik Péter, Falusi Mariann, Lajkó Félix és a lengyel Vołosi, Cserey Csaba és Harry Tavitian, Kubinyi Júlia, a Carson Coma és a Makám együttes is. Itt lesz a Wellhello és az Irie Maffia is. A jazzkedvelők meghallgathatják a Grammy díjas Diego Baliardo gitárszólóit. 

Az irodalom és színház szerelmesei könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések és előadások beláthatatlan soraiból válogathatnak, mint Bartis Attila, vagy Farkas Wellmann Endre, Hobó, Juhász Anna beszélgetőtársaként. A gasztroutcában a Gyergyói-medence hagyományos ízeibe kóstolhatnak bele, a tavaly a Bagossy Brothers Company kezdeményezésére, hagyományteremtő szándékkal indították útjára ezt az eseményt, melyen a zenészek a maguk által készített ételekkel kínálják meg a közönséget. Idén a Ghymes együttes alapítója, Szarka Gyula és lánya, Szarka Zsófia által készített finomságokat lehet kóstolgatni (és zenéjüket hallgatni). Természetesen a gyerekeknek is számos lehetőségük lesz kikapcsolódni az Egyfeszten, hiszen fontos, hogy a kisebbek is a koruknak legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget, foglalkozást megtalálják. A kulturális programok mellett Gyergyó természeti csodái is megtekinthetők, alternatív hegymászó útvonal (via ferrata), a medveles és a siklórepülést is kínálnak a fesztiválozóknak. Tervezik, hogy az eseményen lehetőség lesz sétarepülésre, ejtőernyős ugrásra, medence-partyra. Talán még különvonat is lesz Budapestről.

További részletek: www.egyfeszt.ro oldalon, vagy a www.facebook.com/egyfeszt 

Fényképek forrása:

https://www.facebook.com/egyfeszt/photos/517967853311219

https://www.facebook.com/egyfeszt/photos/512134403894564

https://www.facebook.com/egyfeszt/photos/489709306137074

https://www.facebook.com/egyfeszt/photos/349853626789310

https://www.facebook.com/egyfeszt/photos/349539213487418

Helyszín: Gyergyószentmiklós, Románia

Támogatóink: Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Petőfi Kulturális Ügynökség Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.