Desiré fesztivál

2022-11-01 - 2022-11-30

202
látták

A Desiré Central Station egy regionális és nemzetközi szinten is elismert kortárs színházi fesztivál a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház szervezésében, mely progresszív művészi kifejezésében és tartalmában innovatív művészetet mutat be. Szabadkát és a fesztivál programját európai identitásuk kontextusában mutatja be, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná azt a tényt, hogy a Balkán és Európa határvonalán, soknemzetiségű környezetben történik. Mivel a Kosztolányi Dezső Színház magyar nyelvű színház, a produkciók kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítanak a Magyarországról érkezőkre. 

A fesztivál az egyébként szabadkai származású Kosztolányi Dezső művészi becenevéről lett elnevezve, aki a 20. századi magyar irodalom egyik legizgalmasabb és legeurópaibb képviselője volt. A Desiré Central Station egy olyan kulturális platform, aminek a központja nem a főváros. Urbán Andrásnak, a fesztivál igazgatójának és stábjának fontos célja, hogy a fesztivál a kortárs művészet és színház regionális központjává nője ki magát.

A Desiré Central Station fesztivál megkapta az Európai Fesztiválszövetség „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) nemzetközi minősítését a 2015-2016-os évadra. Az EFFE minősítéssel elismerik a fesztiválszervezők közösségépítő munkáját, valamint az európai művészeti színtér fejlesztéséért kifejtett kiemelkedő erőfeszítéseit.

A 2021-es fesztivál a Történelem és Te alcímet viselte, és több olyan előadást vittek színre, amelynek az alapja valamilyen történelmi dráma, történelmi esemény, vagy maga az előadás egyfajta történetet mesél el vagy történetiséget képvisel. A hangsúly azon a személyen volt, aki nézi, akiben létre jön a viszony az előadással, a történelemmel, ebben az esetben.

A fesztivált minden évben számos kísérőprogram színesíti. A különböző koncertek és kiállítások mellett a színházkedvelőket minden évben várja a Desiré Akadémia, amely egy félig edukatív jellegű, félig laikus program, amelynek a formája a közönségtalálkozó és a szakmai előadás-demonstráció határán mozog. Egy közönségtalálkozó, ahol az idelátogatók beszélgethetnek egymással, azokkal az alkotókkal, akik megjelennek a fesztiválon, illetve olyan alkotókkal, akik hozzá tudnak szólni ahhoz a témához, amivel foglalkozik a színházi fesztivál.

A fesztivál darabjai és kísérőrendezvényei több helyszínen zajlanak Szabadkán belül, a Kosztolányi Színház színpadán, a Jadran színpadon, illetve a Kortárs gallériában. A többnapos fesztiválra számos európai társulat művészei érkeznek el előadni és élvezni egyaránt a művészetet a társaságot és a Szabadka nyújtotta lehetőségeket.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3x0pdjo

https://bit.ly/3MdKonx

https://bit.ly/3NPxRIj

Helyszín: Szabadka, Szerbia

Támogatóink: Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Petőfi Kulturális Ügynökség Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.