Malomfesztivál

2022-08-11 - 2022-08-13

72
látták

Az oromi malom tövében az évekkel azelőtti oromi Windmill Festival hagyományaira építve, 2014-ben szervezték meg először a Malomfesztivált. A fesztivál életre keltésének az az alapkoncepciója, hogy találkozási pontot biztosítson a régión belül, illetve a határon túlról is érdeklődőknek és alkotni vágyóknak, és hogy lehetőséget nyújtson a képzőművészeti, irodalmi és zenei kibontakozásra, kitöltve azt az űrt, amely az alternatívabb kifejezésmódot keresők körében a nyári időszakban fennáll. 

A háromnapos rendezvény fontos eleme a válogatott zenei program, amely tömöríti az egyéni, kortárs megközelítésű, népszerű ám egyben hagyományőrző, és hagyományteremtő ágazatokat képviselő zenészeket is. A nevesebb fellépőkön kívül helyi és regionális, kezdő és ismertebb együttesek is fellépnek a malom tövében. A változatos zenei kínálatban mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésének, ízlésenek megfelelő programokat. Rendszerint három színpadon folynak a koncertek, de sok program kap helyet a különböző sátrakban, pihenőhelyeken, vagy akár a medence mellett is.

A zenei kínálat mellett napközben különböző előadásokat tekinthetnek meg az Oromra látogatók, foglalkozásokon vehetnek részt, medencében frissíthetik fel magukat, estefelé pedig a kirakodóvásár kapui is megnyílnak. Családi és gyermekprogramok is várják a fiatalabb fesztiválozókat.

A fesztiválnak céliktiűzése, hogy az oromi malom jelentőségére is felhívja a figyelmet, aminek érdekében a fesztiválon és az azt megelőző alkotótáborokban megvalósuló műhelymunkák az oromi környezeti adottságokból gazdálkodva és a malomhoz kötődő szimbólumvilágból merítve a malom környezetének szépítésére, a malom jelenségére koncentrálnak. A fesztivált megelőző időszakban alkotótáborokban vehetnek részt az érdeklődők, ahol különböző művészeti ágazatokba kóstolhatnak bele.

A szervezők arra is gondot fordítanak, hogy a természetre kevésbé romboló hatású fesztivál valósuljon meg, hogy minél több fesztiválelem épüljön természetes úton lebomló anyagokból, illetve, hogy a műanyag hulladék mennyiségét is a lehető legjobban minimalizálják. A fesztivál helyszínén szelektív hulladékgyűjtők vannak elhelyezve, a „bádogbögre kampánnyal” pedig a szervezők arra ösztönzik a fesztiválozókat, hogy a saját étkészletüket, bögréjüket, poharukat használják a fesztivál ideje alatt, ezzel is csökkentve a rendezvény hulladék koncentrációját.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3PZqG23

https://bit.ly/3ah5VP3

https://bit.ly/3914rbB

 

Helyszín: Orom, Szerbia

Támogatóink: Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Petőfi Kulturális Ügynökség Emberi Erőforrások Minisztériuma Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.