Fábiánsebestyén

admin
646
találat

Csongrád megye északkeleti részén található Fábiánsebestyén. Rendezett, gondos, virágos község. A településen már több alkalommal is jártam.
Először nehezen jutottam el a falu központjába, de ahányszor megálltam és segítséget kértem, mindannyiszor barátságos és kedves emberek igazítottak útba. A falu központjában van egy csodás kis park, ahol szívesen megpihennek a helyiek és az idelátogatók egyaránt. A parkban fából faragott szobrokban, szoborcsoportokban gyönyörködhetünk.

A község nevét Szent Fábián és Szent Sebestyén vértanúk tiszteletére felavatott templomról kapta. Az akkori földbirtokos a templom köré telepítette a falut. Lakosságát, akit főként kunok alkottak ide telepítette. A török hódoltság ideje alatt azonban a falu elnéptelenedett. Sőt a hódítók kivonulásakor fel is égették a névadó templommal együtt. A templom egykori meglétére csak a falu határában megmaradt romok emlékeztetnek. Egy fal részlete árulkodik arról, hogy itt valaha egy a 15. században épült gótikus templom állott.

A faluban élők megélhetését régen és most is a mezőgazdaság adta/adja. Talán ezért is építettek korábban szélmalmokat a település határába. Így a megtermelt javakat nem kellett elhordani, hanem a közelben fel tudták dolgozni, készre tudták őrölni. Ma már csak egy malom látható, a Cserna-féle két pár köves szélmalom a Gádoros irányába vezető út mellett. A felújításoknak köszönhetően igen jó állapotban van. Új tetőszerkezetet, vitorlákat és belső szerkezetet kapott. Az emlékművet fakerítés veszi körül. Kívülről bármikor megnézhető. Ha szeretnénk belülről is látni, akkor el kell kérni a malom kulcsát a Polgármesteri Hivatalból vagy a Mentési Központból. A malom kitűnő kirándulóhely, a kialakított szalonnasütő hely pedig még kedveltebbé tette a látogatók körében.

A mezőgazdaság mellett a fábiánsebestyéni lakosok életében a lovaknak, a lótenyésztésnek, lovaskocsiknak is jelentős múltja van. Ennek köszönhető, hogy minden év májusában megrendezésre kerül a Kinizsi Parkban a fogathajtók nemzetközi versenye. A fogathajtók szerelmesei egyes, kettes, négyes és póni fogatokat is láthatnak versenyezni. A magyar hajtók mellett nemzetközi indulók is szép számmal képviseltetik magukat eme rangos rendezvényen.

Képek forrása: a http://fabiansebestyen.hu/ oldal.

Kérjük, ossza meg máshol is!