Matula Múzeum – Bátorkeszi

admin
399
találat

Ki ne ismerné Matula bácsit, aki Fekete István ifjúsági regényében két városi fiút vezet be a Balaton-környéki nádas, s az ottani élet rejtelmeibe. A magyar irodalom e kiváló művéből részletekbe menően

ismerhetjük meg a balatoni láp környékén élő emberek mindenapjait, miközben megfigyelhetjük, hogy kezdi tisztelni a két fiatal hős a természetet, az állatokat.

Ez a kiemelkedő irodalmi mű ihlette meg pár évvel ezelőtt Paed Dr. Szabó Mária pedagógust, s fontos szerepet játszott abban, hogy 2015 áprilisában létrehozza a Matula Múzeumot. A Múzeum a Bátorkeszi Kováts József Alapiskola épületében várja a látogatókat. A +421 905 391 202 telefonszámon történő előzetes bejelentkezés után bárki megtekintheti az itt kiállított kitömött állatokat, szőrméket, agancsokat és még sorolhatnánk. S hogy az egész valamiféle keretet kapjon, az egészet élethűen berendezett állati élettér veszi körül.

A Kárpát-medence állatvilágán kívül, láthatunk itt afrikai állatokat, lepke- és kőzetgyűjteményeket, ám a fő cél a környék élővilágának, vadászattal kapcsolatos hagyományainak bemutatása. Gazdag gyűjteményében található preparált hermelin, jégmadár, kormorán, kudu, kuvik, mormota, nutria, nyársas antilop, róka, szárcsa, vidra és még sok más.
Az intézmény népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy folyamatosan bővül. Mi több, egy ideje már élő pávákkal is büszkélkedhet, s további fejlesztések vannak kilátásban.

A múzeumban helyet kapott az iskola névadójának életfája is. Kováts József lelkipásztor 26 évesen kerül Bátorkeszire, s 58 éven keresztül szolgált a faluban. Hivatása mellett gyümölcskertészettel és szőlőnemesítéssel is foglalkozott, máig a magyar gyümölcsészet egyik úttörőjeként tartják számon. Akkori országhatárainkon túl is ismeretségre tett szert, gyümölcseit és gyümölcsfáit a császári udvarban és Afrikában egyaránt ismerték.

Szabó Mária úgy véli a gyermekek 10 éves koruk körül a legfogékonyabbak az őket körülvevő állat- és növényvilág megismerésére, ennél fogva főleg óvodásokat, illetve alsó tagozatos diákokat várnak, de idősebbeket, felnőtteket is szívesen látnak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalokat igenis, érdekli ez a téma. Kedvcsinálónak tekintsünk meg néhány képet a múzeumról:

www.facebook.com/matulamuzeum

Kérjük, ossza meg máshol is!