Sipot vízesés

admin
473
találat

Úgy látszik az Ökörmezei járásban nemcsak a Kárpátalja legszebb tava, de Kárpátalja legszebb vízesése is megtalálható. Ahhoz, hogy a vízesést megtaláljuk, Fülöpfalvára kell eljutnunk,

amely a Kárpátok egyedülállóan festői szegletében, 750 méteres tengerszint feletti magasságban, a Borzsa-havasok lejtőjének lábánál található. Itt zúg a Plosanka-folyó. Ezen a folyón található a Kárpátok egyik gyöngyszeme, a Sipot vízesés. Eredetét a Borzsa-havasok alpesi rétei között kell keresni. Tavasszal, a hótakaró elolvadásakor számos festői vízesés tűnik még fel, melyek legszebbike a 14 méter magasságból frissességgel és hidegvérrel alázúduló Sipot-vízesés.

Speciális buszkirándulásokat szerveznek a látogatására Kárpátalja és a Kárpátokon túli szanatóriumokból, panziókból. A vízesés az Ökörmezői járás Fülöpfalva településétől 6 kilométerre található.
Aki szereti a fesztiválhangulatot, az talákozhat nyáron azzal is, mivel minden évben rendzenek ilyet is. A tradíció 1993 óta él: rastamanok, punkok, hippik és egyszerű turisták látogatnak ide a világ különböző országaiból, hogy részt vegyenek ezen a fesztiválon, ahol mindenki békésen megfér egymás mellett. A rendezvény jelszava: love, peace & wine. Ezen kívül több más rendezvénynek is helyt ad a vízesés környezete: gyermeknapoknak, „Miss Sipot” szépségversenynek. A legnagyobb rendezvénynek pedig az Ivan Kupal számít, amelyet július 7-én ünnepelnek. Ekkor egy hatalmas, 5 méter magas tüzet raknak. Az ünnepek minden évben július 1-10 között zajlana.

Én magam július elején jártam ott, és valóban fesztivál hangulatot, tapasztaltam, és rengeteg külföldi túristát.

Őry László

Kérjük, ossza meg máshol is!