A Gyilkos-tó

admin
433
találat

A Gyilkos-tó egyedülálló természeti ritkaság. A földcsuszamlás során keletkezett tó, a Keleti Kárpátok hegyvonulatai között helyezkedik el Gyergyószentmiklóstól 26 km-re.

1837-ben az esőzések hatására a Gyilkos-kőről lezúduló kőtörmelék elzárta a völgyben futó Cohárd-, Likas-, Vereskő-, Lóhavas- és Juh-patak útját, így összegyűlt a víz, és tó keletkezett. A fenyőerdő maradványai a mai napig is látszanak, a fák törzse több helyen is kiemelkedik a tóból, a vasoxidos víz pedig konzerválta őket. Ez minden évszakban különleges látványt kölcsönöz a tónak, aminek eredményeképp itt mindig sok a turista.

A Gyilkos-tó tengerszint feletti magassága 980 méter, a legmélyebb helyen nagyjából 10 méter a víz mélysége, a part hossza pedig valamivel rövidebb, mint 3 km. A páratlan szépségű tóra azonban komoly veszélyt jelent a hordalék, ami a tó eltűnéséhez fog vezetni komoly beavatkozások nélkül, mivel a becslések szerint 2080-ra ki fog száradni.  A tó felső részében, ahol valamikor a csónakkikötő volt, ma már száraz lábbal lehet sétálni. A feltöltődést két hordalékfogó gáttal próbálják megakadályozni.

A Gyilkos-tó közelében számos növény- és állatfaj megtalálható, amelyek megfigyelésére a tó körüli tanösvény is felhívja a figyelmet, ezen kívül nagy népszerűségnek örvend a csónakázás is, ugyanakkor számos turista útvonal indul innen a környező hegyekre és kilátókra, a két legnépszerűbb célpont a Kis-Cohárd és a Gyilkos-kő.

Kérjük, ossza meg máshol is!