A malomkövek hazája

admin
428
találat

Zempléni-hegység egyik legszebb természeti képe a Megyer-hegyi Tengerszem. Kialakításában mind az ember mind a természeti tényezők közrejátszottak. Sárospatakról és Károlyfalváról is megközelíthető

gyalogos turistaösvényeken keresztül a 324 méter magasan fekvő tó. Sárospatakról a Malomkő tanösvény piros jelzéseit követve juthatunk el a tóhoz. Károlyfalva irányából közelítve a Mikolai Pihenő- és Szabadidőparkon keresztül érhetjük el a festői kilátást. A magántulajdonban lévő halastó mellett őrzött parkolót találunk. Innen gyalog tudunk tovább menni a 950 méteres sétaúton. A terep meredek, de érdemes nekivágni, a csodás látvány megéri. A tó mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a körben elhelyezkedő sziklafalak mintegy 70 méterre magasodnak. Az ösvényeken jól látható információs táblák és jelzések segítik a tájékozódást. Ha felülről kívánjuk megtekinteni a tájat, a tavat biztonságosan megtehető a körben kiépített korlátoknak köszönhetően.

A 15. század bányászmunkások itt termelték ki a sziklafalakból a gabonaőrlésre és érczúzásra használt malomköveket. A jól megmunkálható, szilárd, átkovásodott riolittufa kiváló alapanyaga volt a malomköveknek. A munkások a falban kisebb fülkéket is vájtak saját maguk részére, amely a lakhatást tette lehetővé számukra. A kifejtést, a kövek kidolgozását kézi munkával és hagyományos technikával végezték. A bányát 1907-ben zárták be a malomkövek keresletének visszaesése miatt. Az egykori bányaudvaron ma is látható néhány befejezetlen, félig kész malomkő, és a kőfaragás egyéb termékei.

A bánya bezárása után visszamaradt gödörben évek alatt felhalmozódott csapadékvíz összegyűlt, így kialakítva a jelenlegi állandó vizű tavat.

Az 1,07 hektáros területet 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A Megyer-hegyi Tengerszem egész évben szabadon látogatható autóval, kerékpárral, gyalogosan.

Kérjük, ossza meg máshol is!