Magyarország „mezítlábas Notre Dame”-ja

admin
688
találat

Nyíregyházától mintegy 63 km-re található egy pici, két-három utcából álló község, melynek neve Tákos. Lakóinak száma 350 fő körüli. Ebben a kicsiny lélekszámú faluban összetartó, kedves emberek élnek, aki számára kiemeltem fontos a múlt örökségének megőrzése és annak megismertetése a jövő generációjával. 

Számos történelmi lelet igazolja régmúltját. Bronzkori töredékek, vaskori leletek, honfoglalás kori eszközök. Egyik legértékesebb kincsük a több, mint 250 éve épült templomuk, amely a település legmagasabb pontján fekszik. A mai templom első része 1766-ban épült, amelyre bizonyítékul  szolgál a szószéken és a kazettás mennyezeten lévő felirat: Tiszteletes B. K. Nagy János Uram Prédikátorságában Épitetett 1766. d. 30. Juny, illetve: ÉN ASZTALOS LÁNDOR FERENCZ CSINALTAM JÓ ISTENE[M] SEGeDelme Által. 1766. D. 30. Juny Barát Miháj egyházfiságában. Továbbá az alábbi leírás is: A Templom vagyon fából: melynek napnyugoti része igen régen építtetett, és ideje nem bizonyos. Napkeleti része ki toldván ugyan fábol renováltatott 1766dik eszetndôben. 

Írásos emlékek ugyanakkor említenek már egy korábbi fából készült, zsindellyel fedett egyszerű imaházat. Valószínűleg ennek a helyére épült a mostani sokak által mezítlábas Notre Dame-nak nevezett templom. Az épületet egyszerű paraszti kezek építették fából és sárból. Ugyanis követ, téglát nem használhattak, mert Mária Terézia akkoriban megtiltotta a reformáció híveinek. Így a beregi emberek megépítették abból amijük volt. Mezítlábas, mert falazatához szükséges tapasztóanyagot mezítláb taposták ki. A Notre Dame jelzőt pedig azért kapta, mert belső tere, tárgyai igen régiek. 

Az épületet évszázadok alatt többször bővítették ki és újították fel. Elsőként 1784-ben nyugati irányban növelték a belső terét, s valószínűleg ekkor épülhetett a bejárat előtti előcsarnok is. A templom favázas paticsfalú építmény, ami azt jelenti, hogy mélyen a földbe cölöpöket ástak le építésekor, s erre rakták a falakat, amelyet vesszőből fontak és sárral tapasztottak be, mint fecske a fészkét. Ennek az építési eljárásnak köszönhetően Európában egyedülállónak számít e templom. 1961-től jelentős felújítás történt a templomon, ami kisebb-nagyobb szünetekkel 1986-ig tartott. Kibontották a falakat, kijavították az elkorhadt gerendákat, sérült faelemeket, konzerválták a faanyagokat. A falakat visszatapasztották, teteje új zsindelyfedést kapott. Visszaépítették a templom mellett álló korábbi fatornyot, amelyet az 1948-as árvíz felborított. Ez a 16 méter magas, zsindelytetős fatorony Lukács János ácsmester kezei által épült még 1767-ben. Újjáépítése az eredeti tervek alapján készült el és építése során az eredeti faanyagokból is használtak fel.

A templom belső terét is helyreállították. Többek között a deszkamennyezetet, a szószéket, a női és férfi padsorokat, az Úr asztalát, a kegyúri padot. A templom belső terét tekintve kicsi, kb. 75 m2, alacsony belmagasságú, a mennyezete szinte kézzel megfogható. Fehér falai kiemelik egyszerűségét és a mennyezeti kazetták szépségét, amelyet 58 festett tábla alkot. A táblákat Asztalos Lándor Ferenc készítette. Minden kazettán más és más virágos-grátánalmás hímzésre emlékeztető motívumok láthatók. Vázákból kihajtó virágok, amelyeket indák, szívek, tulipánok, levelek motívumai vesznek körül. Az egyikre a mester felfestette munkaeszközét is, egy gyalut. A hatszögletű faragott szószék díszítése szintén e mester keze munkáját örökíti meg. A templomban külön oldalon foglaltak helyett a férfiak és a nők. Sőt a falu nemesei, a módosabb családok saját széket készítettek maguknak az első sorokban, pl. a Dancs család is. Érdekessége e padnak, hogy egy turulmadár van ráfeste, amelyre csakis december 24-én 12 órakor vetül a fény. 

A világ számos pontjáról érkeznek ide látogatók, hogy e csodás templom történelmét megismerhessék Ha egyszer ideje engedi az Olvasót s ellátogat Tákos községébe, akkor érdemes felkeresni a helyi Tájházat is, ami a templomtól nem messze található. Ugyanis itt csodálhatjuk meg a híres beregi hímzéssel készült kézimunkákat, amelyek világszerte messzemenően híresek.
Képek forrása: http://www.temple-tour.eu/hu/takos/34

Rövid videó a templomról és történetéről: https://www.n1tv.hu/a-mezitlabas-notre-dame

Kérjük, ossza meg máshol is!