Kárpátalja Hazajárói

admin
641
találat

2011-ben a Duna televízión indult el a Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor, melynek minden adásában a Kárpát-medence valamelyik kistáját mutatták be.

Kárpátalján elsőként Kőrösmezőt és annak környékét barangolták be Biró András honismereti vezetővel, három évvel ezelőtt pedig Varju Zoltánnal közösen mutatták be Ugocsa nevezetességeit. 

A Hazajáró műsorvezetői az elmúlt évek során gyakorlatilag az egész Kárpát-medencét bebarangolták, bemutatva természeti és kulturális értékeket, történelmi emlékhelyeket, katonasírokat, templomokat stb., s emellett természetesen az adott vidéken élő magyarok mindennapjaiba is betekintést engedtek. Ebben a szellemiségben alakult meg 2015-ben a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, mely a honismeret és a turizmus eszközeivel kívánja erősíteni a Kárpát-medence magyarságának összetartozását. 2019-ben pedig a fent említett Biró András kezdeményezésére, több kárpátaljai honismereti vezető részvételével megalakult a Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, melynek célja, hogy a vidékünkről meglévő tudást minél szélesebb körben adják át a magyar, nemcsak Kárpátalján élő közösségnek. Tavaly, a megalakulását követően két túrát szervezett az egylet, idén pedig már 12 alkalommal húztak túracipőt a vezetők és az érdeklődők. 

– Kifejezetten az a célunk, hogy a kárpátaljai magyar közösségnek, illetve minden a Kárpát-medencében vagy a világ más pontján élő magyarnak bemutassuk Kárpátalja természeti értékeit – tájékoztatott az egylet alelnöke, Varju Zoltán. – Sokan foglalkoznak műemlékekkel, lokális értékekkel, helyi nevezetességekkel, mi pedig szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak Hoverlánk, Szinevéri tavunk, Sipot vízesésünk van, hanem sok száz természeti látványosságot is a miénknek tudhatunk. Mi ezeket a látványosságokat keressük fel, s közben útba ejtünk katonasírokat, magyar emlékhelyeket, egyéb, a vidékhez köthető látványosságokat. Eddigi legnagyobb részvételű túránkon a Róna-havasokat kerestük fel, akkor csaknem 40 érdeklődővel. Más túráinkra átlagosan 20-30 jelentkező akad. 

Az eddigi úticélok között találjuk (a teljesség igénye nélkül): uglyai karszt-híd, Borzsa-havasok, Asztag csúcs, a Fagyalos-hegység csúcsai, a Fekete-Tisza forrása, a Magaskő, a Kék Lagúna, a Máramarosi havasokon belül (sátras túrák keretében) a Pietrosz és a Csorna Hora. Több túrát kifejezetten családosok számára szerveztek, így már 6 éves gyerekek is belekóstolhattak a túrázás rejtelmeibe. Ősszel főleg erdei túrákra épül a program. S ha a karanténhelyzet lehetővé teszi, a közeljövőben 8-11. osztályos fiataloknak is szeretnének előadásokat és túrákat is szervezni. Igy szeretnék tudatosítani minél több kárpátaljaiban, hogy a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járásban élő tömbmagyarságon kívül is élnek magyarok Kárpátalján, továbbá, hogy ezeken a vidékeken kívül is számos természeti értékkel büszkélkedhetünk. Ez segíthet továbbá abban is, hogy az innen elvándorlók gyakrabban hazavágyjanak, hazajárjanak. 

Espán Margaréta 

Kérjük, ossza meg máshol is!