Minél többet látni és mutatni Kárpátaljából 

admin
801
találat

Kárpátalja környezeti adottságaiból adódóan kedvező turisztikai célpont a történelmi emlékhelyeket, vadregényes tájakat, hegycsúcsokat, vízközeli helyeket kedvelők számára egyaránt.

A legkedveltebb úticélok nemcsak ukrajnai, de magyarországi turisták, túrázók körében is népszerűek, s bőséges tapasztalattal és tudással rendelkező túravezetőkkel is büszkélkedhetünk, akik megismertetik az itthoni és külföldről érkező turistákkal vidékünk szépségeit.

A beregszászi Horváth Zoltán professzionálisabb szinten közel 3 évvel ezelőtt kezdett túravezetéssel foglalkozni, miután elvégezte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közös szervezésében elindított idegenvezetői képzést. Túrák szervezésébe és vezetésébe már korábban is belekóstolt: osztályok, magyarországi testvériskolai csoportok, baráti társaságok számára szervezett aktív kikapcsolódást nyújtó kirándulásokat, ill. ő maga is gyakran túrázott. 

Zoltán profilja a hegyi túrák szervezése. Ugyanazt a célpontot szereti több irányból is megközelíteni, így sokszor olyan útvonalakat keres meg, amiket más túravezetők nem használnak. Az elmúlt években több mint 100 programot szervezett és vezetett, melyekről bőséges képi anyagot tett közzé a 2018 áprilisában Kárpátjáró néven létrehozott Facebook oldalán. Emellett más kezdeményezésekbe is csatlakozott résztvevőként. 2018-ban ő szervezte a PET Kupa kárpátaljai előfutamát; részt vett a Tisza-menti hulladékfeltérképezés kárpátaljai szakaszán zajló felmérésben; a Középkori Templomok Útja kárpátaljai bicikliszakaszának feltérképezésében; mindemellett pedig ő a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács Aktív turizmus szakbizottságának vezetője.

Szervezett kimondottan gyermekbarát túrákat (Pokolbérc, Beregszászi dombvidék, Kék lagúna) a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesülete tagcsaládjai részvételével, s felajánlásként ő vezette a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága által rászoruló gyerekek számára szervezett kirándulást is. 2019 augusztusában a Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor a Kárpátjáróval közösen forgatta „Vereckei-Beszkidek – A Beregi-Határkárpátokban” című epizódját. A műsor keretében bemutatták a Volóci- és a Toronyai-hágót, a Vereckei-Beszkidek vonulatát, Felsőhidegpatakon pedig felkerestek 3 olyan családot, akiknek felmenői az 1800-as évek vége felé a Nagyságos Fejedelem iránti tiszteletből vették fel a Rákóczi családnevet. A színes paletta is mutatja, miért bír különösen nagy fontossággal számára a többféle túraút kialakítása, hiszen így egy adott hely a tapasztalt túrázók és a kisgyerekkel kirándulók számára is elérhetővé válik. 

Bár túrái szinte mindegyikében felfedezhető a különböző helyek magyar történelmi vonatkozásának kiemelése, kifejezetten ilyen céllal is sor került túrákra, többek között a június 4-én Trianon emléktúrára, az ezeréves történelmi magyar határ mentén. 

A Kárpátjárós túrákon, kirándulásokon főleg olyan, környékbeli fiatalok vesznek részt, akik egyrészt szeretik a kihívásokat és próbára tenni saját teljesítményüket, másrészt szeretnék megismerni vidékünk hegyvidéki területeit. A nem tapasztalt túrázók számára szervezett utakon általában 20 fős társasággal indul el, de nagyobb létszámú, 40-50 fős csoportot is kalauzolt már. Az új útvonalakat szűk, 3-5 fős társasággal indul el feltérképezni. Feltérképezendő terület, ill. terv pedig akad bőven. A beregszászi Kárpátjáró túrázásai kezdetén ugyanis listát írt azokról a csúcsokról, természetvédelmi területekről, vízesésekről, amelyeket szeretett volna felkeresni. Bár sok helyet kipipált már, a lista mégsem lett rövidebb, mert, mint mondja, „minél többet látok, annál többről maradok le”. Egy meglátogatott helyszín további lehetőségekkel bír, amit jól mutat például a Zoltán által a legtöbbször meglátogatott hegycsúcs, a Pokol-bérc (Pikuj, 1408 m), amit eddig többféle irányból, minden évszakban felkeresett már. 

Zoltán tervei közt szerepel – a barlangászás és a Pokol-bérc éjjeli megmászásán kívül – egy olyan weboldal létrehozása, ahol túrajavaslatokat, komplex útvonalterveket és útleírásokat is elérhetővé tesz.

Zoltán túráinak képi beszámolóit a Kárpátjáró Facebook oldalán (https://www.facebook.com/karpatjaro) követhetik. 

Espán Margaréta

Kérjük, ossza meg máshol is!