Hucul-brinza fesztivál

admin
457
találat

Tapasztalatból mondom, hogy a huculok barátságos, vendégszerető, kedves nép. Volt alkalmam szeptember elején Ihor Lucenko barátom meghívására részt venni az éves hucul-brinza

fesztiválon, és élvezni a huculok vendégszeretetét. Néhány csodálatos napot tölthettünk el Ihor barátom szüleinél a hegyekben, és a fesztiválon Rahón, ugyanis hagyományőrző jeleggel a huculok minden év szeptember elején megrendezik Rahón a hucul-brinza fesztivált.

A huculok főként állattenyésztéssel foglalkozó „hegyi emberek” már a X. század környékén itt élhettek. Magyarország területén nagyobb létszámban a XIV. századtól éltek.

Népviseletük igen színes, sajátos ételeik elsősorban tejtermékek, juhsajtok, túrók, stb., melyeket ilyenkor megkóstolhatunk, ill. vásárolhatunk is.
A brinza egyébként egy nagyon közkedvelt sajtfajta a Kárpátokban. Íze és elkészítési technikája sok rokonságot mutat a görög feta sajttal.A kárpátaljai brinza sajt egy savas, oltós sajtféleség, amely különlegességét a háziállatok tejében található enzimnek köszönheti. Jellemzője, hogy ránézésre túróra hasonlít, és enyhén sós ízű. A könnyebb fogyasztás és tárolás érdekében általában gömbölyűre formázták, s darabonként a súlya elérte az 1 kg-ot. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Kárpátok régiójában és a szomszédos területeken is előszeretettel használják a konyhákban.

A rahói fesztivál egyike Kárpátalja tíz legnépszerűbb fesztiváljának, érdemes tehát ellátogatni rá. A fesztivál helyszíne közel esik Európa földrajzi középpontjához, s évente több 10 000 látogatót vonz. Eddig látogatottság tekintetében a tavalyi év a rekorder, amikor a szervezők szerint mintegy 30 000 ember vett részt a több napos rendezvényen.
A mostani fesztiválon is volt minden, ami szem-száj ingere. Volt alkalmam talélkozni a Hucul Társaság elnökével is, Jánossal, akivel felhörpintettünk egy kupica pálinkát, és kezet ráztunk a hucul magyar barátságra is, hiszen őseik  sokan voltak Rákóczi szabadságharc, illetve a 48-as szabadságharc katonái, és vállvetve küzdöttek velünk a labanc ellen.

Hajrá huculok, hajrá magyarok! Szép az élet, és éljen a barátság….

Kérjük, ossza meg máshol is!