Középkorban felejtett kincs

admin
341
találat

Térségünkben ritka kiváltság, hogy a középkorban érezheted magad. Hiába keresed utazási reklámok között, sokszor térképen sem találod. Lehet, pont ezért nem változott az „elrejtett” település pár száz év alatt.

Pedig Európa szerte egyedi toronyórája méri az időt! A Székelyföld határvidékén, Segesvár-Brassó útvonalról Héjjasfalva után letérve, zötykös-köves úton araszolsz előre a vidám dombok között, s az idő kereke lassan megfordul.

Hajdan egy gazdag, kis szász falu volt Erdélyben Erked. Azt gondolnád apró házacskák fogadnak majd, de valóságos városkába érkezel, mámorosan kanyargó kis, köves utcácskákban a jellegzetes szász építészet, harmonikus egysége köszön rád, és csodálatos piactere egy hajdani civilizáció dicső múltjára emlékeztet.

A település gyöngyszeme az 1200-as években épített kettős falú, héttornyos erődrendszerrel ellátott evangélikus templom. A látszat ellenére késő gótikus építmény, melyen helyenként fel lehet fedezni a kezdeti románkori emlékeket.

Sajnos a második világégéskor az egykori összetartó, bámulatos közösség utódai lassan kezdtek kivándorolni, s mára már talán egyetlen szász sem lakja.

Szerencsére vannak, akik a szász kultúra szerelmesei, közöttük Károly herceg is, akiknek köszönhetően különböző fejlesztési tervezgetésekkel, és jelentős anyagi támogatással felújult az erőd, néhány vendég ház, lassan talán az oda vezető út is elfogadható állapotba kerül és talán turisták is fognak arrafele tévedni.

Nagy kérdőjel: mi lesz veled Erked? Felébredsz Csipkerózsika álmodból? Visszajönnek szász lakóid szülőföldjükre? Újgazdák szüretelik le a több évszázados termésed? Vagy mindent felélő falka segít hozzá, hogy elkukkanj a történelem süllyesztőjében?

Mindannyian tehetnénk valamit, hogy a középkorban felejtett kincs megmaradjon, ragyogjon, és sok-sok generációnak biztosítsa azt a kiváltságot, hogy a középkorban érezze magát!

Kérjük, ossza meg máshol is!