A borkedvelők Mekkája

admin
428
találat

Egy nap, amely a finom borokról, a jó hangulatról, mulatásról, szórakozásról szól. A kb. 600 lelket számláló, borairól híres horvátországi település, Vörösmart (horvátul, Zmajevac)

minden év október első hétvégéjén rendezi meg falunapját, egybekötve egy maratoni Bortúrával. A rendezvények összekötésével a szervezők fő célja az volt, hogy a vörösmarti borokat és a kis vörösmarti borospincéket népszerűsítsék, illetve az itt élő magyarság kultúráját, gasztronómiáját megismertessék a nagyközönséggel.

Sikerült is nekik! Hiszen az utóbbi években egyre népszerűbb ez a rendezvény. Nemcsak a környékről, hanem Európa több országaiból is jönnek a jó bort kedvelő társaságok. A kezdeti, 40 főt kitevő „maratoni futók” száma mostanra meghaladta az 1300-at is. Ez lett a környék legnagyobb rendezvénye. A bormaratonkor a faluban és a környező településeken alig lehet szállást találni. Sőt a vajdasági területekről szervezett buszokkal indulnak neki az érdeklődők.

A Bormaraton alkalmával a résztvevő baráti társaságoknak, családoknak mintegy 20 pincét kell és lehet felkeresniük. A regisztráció alkalmával a látogatók vesznek egy poharat és kapnak egy térképet a faluban található borospincékről, amelyeket körbejárnak. Ezeket kell felkeresniük, megízlelniük a pincék egyes borait, kitalálni a borok fajtáját, értékelni azokat. Az elfogyasztott 1 dl bor után kapnak egy igazoló pecsétet, amely bizonyítja, hogy mely pincéket keresték fel. A kóstolás mellett betekintést nyerhetnek a borospincék legeldugottabb részeibe is, kötetlenül beszélgethetnek a borászokkal. Aki mind a húsz helyet felkeresi és eljut a célba, azok között értékes ajándékokat sorsolnak ki. De valljuk be őszintén, elég megvalósíthatatlan küldetésnek tűnik, hiszen 20 borospince több borát is megkóstolva kellene eljutni a célig.

A maratoni bortúra mellett kulturális és művészeti fesztivál is szerepet kap. A falu központjában néptánccsoportok bemutatóját lehet megtekinteni egy népviseleti felvonulás formájában. Az esti órákban zenei fellépők sokasága, utcabál várja a vigadni vágyókat a katolikus és a református szurdokban, ahol magyarországi és horvátországi zenekarok, együttesek lépnek fel. Kiállítások, szakmai előadások, borok versenye és gazdag étel kínálat is dukál a kiváló borokhoz.

A helyiek két utcát is kialakítottak az idők folyamán, ahol a tradicionális borospincékkel találkozhatunk. Egy református szurdokot és egy katolikus szurdokot. Ezek mentén helyezkednek el a rendezett, tiszta borospincék a finomabbnál-finomabb nedűkkel és barátságos, közvetlen borászokkal. A faluban érdemes a borházat és tájmúzeumot is megtekinteni.

A következő Bormaraton igaz egy év múlva kerül csak megrendezésre, de ha szeretnénk részt venni rajta, megismerni a környező területeket, akkor érdemes jó előre tájékozódni és szállást foglalni!!

Kérjük, ossza meg máshol is!