Élménydús kirándulás a Gyermekvasúttal

admin
396
találat

Vonaton utazni mindig élmény, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Nekem a legtöbb vonatos történetem osztálykirándulásokhoz köthető, amely a gondtalanság, szórakozás, felfedezés élményeivel párosul.

De milyen érzés lehet gyerekként a másik oldalról, vasutas szemmel átélni a „vonatozást”? Ezt csak az tudja, aki dolgozott a gyermekvasútnál, szolgálatot teljesített ott. Óriási büszkeség, rengeteg pozitív hatás, leírhatatlan kalandok érhetnek egy gyermekvasutast.
A Gyermekvasút a főváros egyik különlegessége, a maga nemében páratlan látványossága. Itt minden olyan, mint egy nagyvasúton, csak kicsiben. Érdekessége, hogy a vonatokon, állomásokon 10-14 éves iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot felnőttek felügyelete mellett. A kisvasút pályáját közel 12 km hossz és 235 m szintkülönbség jellemzi. A kisvasút vonala a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart, érintve a Normafát, Csillebércet, János-hegyet, Szépjuhásznét. Az állomások és a megállóhelyek közelében fekszenek a budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai.
Az egész évben közlekedő kisvasút kényelmes eljutási lehetőséget biztosít a gyermekvasút közelében lévő látványosságok eléréséhez kirándulni vágyó családoknak, baráti társaságoknak, iskolai és óvodai csoportoknak. Ilyen pl. a Budakeszi Vadaspark, az Erzsébet-kilátó, a Kossuth szobor, a Libegő, a Magyar Szentföld- templom, az Ördög-orom, a Tündér-szikla stb. A vonaton ülve megismerhetjük a szépséges budai hegyet, növényeket, állatokat figyelhetünk meg az ablakokból kitekintve.
A kisvasút mozdonyparkja igen változatos, különböző típusú dízelmozdonyok, gőzmozdonyok, nosztalgia motorvonat, szalonkocsi, pályafenntartási céllal teherkocsik alkotják. Rendezvények alkalmával, járműbemutatóval egybekötött nyílt napokat tartanak a fűtőháznál, modellvasút –bemutatóval várják az érdeklődőket.
Gyerekként irányítani egy vonatot, jegyet ellenőrizni, váltót kezelni, peronügyeletesnek, pénztárosnak lenni csuda klassz élmény lehet és emellett óriási felelősséggel is jár. Ahhoz, hogy valaki valamilyen szolgálatot teljesíthessen a kisvasútnál részt kell venni egy a gyermekvasút által szervezett tanfolyamon. Bárki jelentkezhet, akinek tanulmányi átlaga megfelelő. A tanfolyam során elméleti, gyakorlati oktatás révén részletes ismereteket szereznek a diákok. Sikeres vizsgát követően szolgálatba állhatnak a nebulók. A tanfolyamoknak, táboroknak köszönhetően a diákok megtanulnak pénzzel bánni, idegen emberekkel kommunikálni, felelősségtudatosan gondolkodni.
A gyermekvasút 2014-ben bekerült a Guinness rekorderek Könyvébe, miszerint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, amelyen gyerekek látják el a szolgálatot. A londoni Time Out egyik írásában arról ír, hogy érdemes Budapestre jönni és a gyermekvasutat megnézni, utazni rajta, hiszen Londonban nincs ehhez fogható látványosság.

{gallery}tajerinto/gyvasut{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!