Az úthengerek mekkája

admin
402
találat

Személy szerint, nekem az első találkozásom egy úthengerrel gyerekkoromban volt, kb. 5-6 éves lehettem. Akkoriban aszfaltozták az utakat a falunkba. Lassan haladtak egymás után és tömörítették

az egyes rétegeket. Nagy lelkesedéssel néztük őket. Óriási hanggal dübörögtek, de ez sem zavart minket, gyereket. Felmásztunk a nagykapu tetejére és onnan figyeltük, hogy hogyan dolgoznak a gépekkel.

Ha egyszer Kiskőrösön járok, biztos meglátogatom a Közúti Szakgyűjteményt, ahol az út- és hídépítéshez használt eszközöket lehet megnézni. Itt található Közép-Európa legnagyobb úthenger gyűjteménye, de emellett más érdekességeket is felsorakoztatnak a múzeumban. Hatalmas élmény lehet sétálni a több száz muzeális tárgy között. Sőt még egy gyerekkori kedvenc filmbéli eszközt is megcsodálhatunk. Biztos sokan emlékeznek Józsira és az úthengerre, a Robog az úthenger című filmből. Anno nagyon nagy sikere volt ennek a hat részes tv filmnek. Sokakat vonzott a tv készülékek elé. A filmben látható gőzmozdonyt is a kiállítási darabok között tudhatjuk. Ha szerencsénk van, akkor még fel is ülhetünk rá és be is indíthatjuk.

A múzeum fedett- és szabadtéri részén lévő tárgyakat még az 1930-as évek végén kezdte el gyűjteni a vágsellyei Lévárdy Imre. Kezdetben az ő magángyűjteménye „Közúti Mini Múzeum” címmel volt látható különböző szakmai rendezvényeken. Sikeressége révén a közútkezelő vezetősége úgy döntött, hogy felkarolja a kezdeményezést és biztosít számára egy állandó helyet. Így 1974-ben, Kiskőrösön kapott egy végleges helyet a kiállítás, Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény néven. A sok éves kutatómunkáknak köszönhetően folyamatosan nőtt a gépek, a könyvtár és térképállomány száma. A lehetőségekhez mérten felújítási munkálatok is folynak a múzeumban. Több olyan muzeális gép van a gyűjteményben, ami üzemképes. Közel 15 000 kötetes szakmai könyvtár és 4000 darabos térképtár (Zsámboky-féle 1579-es térkép), 200 darabos eredeti tekerecses film állományon keresztül történik a közutas élet bemutatása. A könyvtárat egyre többen keresik fel kutatómunka céljából vagy egyetemi diploma elkészítéséhez. Könyvritkaságai közé tartozik az eredeti 1848-as „Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezésérül” című Széchenyi István által írt könyv.

A többszöri bővítés, felújítás eredményeként ma a látogatók 1,5 ha szabad és 548 m2 fedett területet tudnak bejárni. Láthatunk római kori úthálózatot, ókori időkben használatos szerszámokat, mérőeszközöket. Megismerhetjük Magyarország útépítés történelmét. Láthatunk jelenkori autópályák, hidak makettjait (pl. Lánchíd) vagy megnézhetjük Clark Ádám irodáját, útmesteri irodát, útkaparóházat, korhű szerszámokat, az útépítéssel és útkarbantartással kapcsolatos gépeket, eszközöket. A kiállítás látványos elemei az IZS oldalkocsis- és a Csepel Danuvia motorkerékpár, az Agrosztroj kistraktor és az UNIMOG hómaró vagy az óriási ÚTINFORM térkép a hozzá tartozó Commodore 64-es számítógéppel.

A szabadtéri részen állították fel a híd-skanzent. A gyűjtemény több becses tárgyat is a magáénak tudhat. Pl. a budapesti régi Margit-híd és Szabadság-híd egy-egy darabját vagy az esztergomi Mária-Valéria híd parti nyílását, melyre a látogatók fel is mehetnek és megcsodálhatják a magasból a kiállítási parkot. Vagy a Szabadszállási alumínium híd, amely az ország első, Európa második, a világ ötödik teljes szerkezetű alumínium hídja.

Az utóbbi időben megépített út- és hídépítő foglalkoztató műhelynek és az interaktív programoknak igen nagy sikere van a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Bárki kipróbálhatja a neki tetsző foglalkozást: lehet úthengert vezetni, utat építeni, Kresz-táblákat készíteni vagy egy virtuális autóversenyen részt venni, térképet rajzolni, igazi mérőeszközök segítségével.

Egyéb információk a muzeum.kozut.hu, https://www.facebook.com/Kiskorosi.Kozuti.Szakgyujtemeny?ref=hl oldalon.

Néhány perces video a kiállításon látható eszközökből:

https://www.youtube.com/watch?v=1Lt0cYRk_SY

Kérjük, ossza meg máshol is!